Чинним законодавством передбачено обов’язок депутатів місцевої ради щороку звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян. Щоправда, закону дотримується трохи більше 42% депутатів місцевих рад, загалом це 382 звіти. Про це під час прес-конференції повідомила Олександра Скиба, заступник голови Інституту «Республіка». Експерти інституту обрали з них для контент-аналізу 371 документ. Решта не містили конкретної інформації.
Олександра Скиба зауважила, що і серед проаналізованих звітів багато не містили ніякої аналітики, інформація стосувалась лише окремих видів діяльності депутатів та була неповною. «Ми підходимо до аналізу звітів із точки зору широкої громадськості, в тому числі безпосередньо виборців. У цих звітах громадяни можуть побачити в цілому, чим займався депутат, за якого вони віддали голос, протягом року», — наголосила вона.
Проаналізувавши звіти обранців, експерти назвали найпоширеніші питання, з якими виборці до них зверталися. Так, найбільше громадян цікавили питання ремонту доріг, відновлення асфальтового покриття — 209 згадок. Трохи менше запитів стосувалися надання матеріальної та спонсорської допомоги — 136 згадок. Проте експерти вважають такий вид депутатської діяльності доволі неоднозначним, адже таким чином депутат ставиться у нерівні умови з наступними можливими кандидатами на цю посаду. Це значно підвищує його шанси бути обраним повторно. На третьому місці — організація або сприяння організації масових заходів. Такий піар експерти також оцінюють не дуже позитивно. Адже він дозволяє підвищити рейтинг, не вирішуючи нічого фактично з обіцяного. На четвертому місці — ремонт зовнішнього освітлення — 116 випадків. На п’ятому — встановлення та ремонт дитячих майданчиків — 112 згадок.
Проте контроль громадян за депутатською діяльністю, наголосили представники Інституту «Республіка», значно підвищить якість звітів і саму діяльність обранців. З огляду на це, експерти провели опитування щодо активності громадян, яке, за словами мережевого координатора проектів Інституту «Республіка» Віталія Гліжинського, засвідчило зміну свідомості людей. Так, майже 40,5% з опитаних 11 тис. 400 респондентів вважають себе політично активними громадянами. Понад 50% відвідують владні сайти. 45,5% ствердно відповіли на запитання: чи мають громадяни відвідувати сесії місцевих рад. 16,3% респондентів відчувають особисту відповідальність за зміни у своєму регіоні та у країні в цілому. А 36% вважають, що вирішення суспільних проблем вимагає активізації самих громадян. Це дуже позитивні сигнали, переконані експерти.

Олена ГОРБУНОВА.