За результатами конкурсу до складу нового Верховного Суду потраплять 80% старих суддів (93 кандидатури з 120 оголошених 27 липня Вищою кваліфікаційною комісією суддів (ВККС) претендентів) із сумнівною репутацією, заявляють активісти різних громадських об’єднань і рухів.
Із перших 120 відібраних ВККС кандидатів 30 мають негативний висновок Громадської ради доброчесності. «Тобто кожен четвертий майбутній суддя Верховного Cуду, обраний ВККС, порушував права людини або ухвалював політично вмотивовані рішення, або не може пояснити власні статки», — обурюються активісти.
Найбільше переможців із негативним висновком Громадської ради доброчесності потраплять до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного: 9 з 30 кандидатів, рекомендованих комісією. Саме в цьому суді ухвалюватимуться фінальні рішення у справах, де українці оскаржуватимуть рішення, дії чи бездіяльність всіх інститутів влади. Із 30 майбутніх суддів Касаційного кримінального суду 6 мають негативні висновки ГРД, переважно — за порушення прав людини і рішень Європейського Суду з прав людини, а також за ухвалення політично мотивованих справ. До Касаційних господарського та цивільного судів у складі ВСУ проходять, відповідно, 8 та 7 кандидатів з негативними висновками громадських активістів.
Водночас голова ВККС Сергій Козьяков вважає, що комісія працювала прозоро, а її вибір кандидатів у судді Верховного Суду України був максимально об’єктивним. Перед тим як проводити конкурс було узагальнено досвід 45 країн з відбору суддів, а також проведено ретельний аналіз процедур, які раніше здійснювалися в Україні щодо відбору суддів, заявив С. Козьяков. За його словами, оновлення складу Верховного Суду України, у разі потрапляння відібраних ВККС кандидатів, буде здійснено на 96%, лише 5 кандидатів — сьогодні працюють у Верховному Суді. З 120 відібраних кандидатів 24% — професіонали, які раніше взагалі не працювали суддями. С. Козьяков вважає, що це є дуже великий відсоток, наприклад, в Португалії за квотою мають обрати лише 10% кандидатів, які не працювали суддями. Крім цього, С. Козьяков заявив, що з майже 80% негативних  висновків Громадської ради доброчесності стосовно кандидатів на посади суддів ВККС погодилася, і ці кандидати не пройшли відбору.
Під час оцінювання учасники конкурсу складали професійні та психологічні тести, пройшли перевірки НАБУ та НАЗК і «чистилище» в Громадській раді доброчесності.
Згідно зі статистичними даними, наведеними головою ВККС, наймолодшому переможцю конкурсу серед чоловіків — 33 роки, серед жінок — 36, найстаршому переможцю конкурсу серед чоловіків — 58 років, серед жінок — 62. Усього з кандидатів відібрано 54 жінки і 66 чоловіків, зі 120 переможців 91 суддя, 9 адвокатів, 16 вчених, 4 переможці мають сукупний стаж, який дає право на заняття посади судді, із загальної кількості переможців 46 кандидатів та докторів наук.
Відреагував на оголошення переліку кандидатів на посади суддів до вищої судової інстанції і Президент України Петро Порошенко, який назвав конкурс із формування нового Верховного Суду унікальним у своїй історії і таким, що був прозорим.
Цей конкурс П. Порошенко назвав «початком оновленої судової системи країни» і закликав народних депутатів у перший сесійний тиждень ухвалити необхідні зміни до процесуальних кодексів, щоб дати старт роботі оновленого Верховного Суду. Тільки що завершився унікальний конкурс з формування нового Верховного Суду України. В ньому було дуже багато речей, які можна описати словом «вперше», — зазначив глава держави.
За його словами, вперше в історії України формування цього суду відбувається шляхом відкритого, прозорого і змагального конкурсу, в якому на одне місце претендувало семеро людей.
Він зазначив, що понад 40% кандидатів, щодо яких Громадська рада дала негативні висновки, комісія зняла з конкурсу.
Проте у Посольстві США в Україні завершення конкурсу відбору в ВККС та результати конкурсу сприйняли критично. Низка сильних кандидатів потрапила до складу Верховного Суду, але все-таки доброчесність багатьох із них викликає сумніви, — таке повідомлення з’явилося вранці 31 липня на сторінці Посольства США в Україні у Twіtter.
Отже, хай би там як було, а процес формування Верховного Суду України триває. Рішення ВККС не є остаточним, оскільки ще протягом наступного місяця всі кандидатури, які перемогли у конкурсі, мають бути розглянуті Вищою радою юстиції, а вже після затвердження кандидатів ВРЮ на посаду суддів їх призначатиме Президент України. І ще не факт, що всі претенденти на посади суддів, обрані ВККС, потраплять до стін Верховного Суду України.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.

 

ФАКТ

Конкурc на посади суддів Верховного Суду України розпочався 7 листопада 2016 року. Зареєструвалися у ньому майже 1,5 тисячі охочих. До конкурсу допустили 625 осіб.

 

ТИМ ЧАСОМ

Громадська рада доброчесності (ГРД) хоче зустрітися з Президентом Петром Порошенком, аби пояснити йому небезпеку проходження до Верховного Суду нечесних суддів. Про це на брифінгу минулого вівторка повідомили деякі члени ГРД.
«Ми готові розповісти, чому цей конкурс, на жаль, не зразковий... Саме Президент нестиме відповідальність, якщо в новому Верховному Суді опиняться непорядні судді», — заявила член ГРД Наталя Соколенко.
А координатор ГРД Віталій Титич закликав Вищу кваліфікаційну комісію суддів оприлюднити всі бали і підрахунки підсумкових результатів кандидатів-переможців конкурсу до Верховного Суду, оскільки, на його думку, підрахунок фінальних результатів комісією був непрозорим.