Такий напис можна прочитати на люках каналізаційних колодязів у Красному Лучі на Луганщині
Невгамовною людиною Леонід Іванович Лукоперов був завжди і в свої 84 роки цю якість не втратив. Не дає собі спокою його раціоналізаторська душа. Завжди він щось вигадує, вдосконалює, майструє. В останні роки, наприклад, зацікавився каналізаційними люками. І не випадково. Свого часу він очолював міське комунальне господарство й не з чуток знає, яку небезпеку таять відкриті колодязі. Комунальникам складно простежити за тим, щоб люки не крали збирачі металобрухту. А якщо це й сталося, то непросто знайти кошти для придбання нових. Адже міська скарбниця — не гумова. Грошей на розв’язання такої проблеми зазвичай бракує. От Леонід Іванович і вирішив допомогти рідному місту, придумав, як зберегти комунальне майно.
Конструкція ця нескладна: має вигляд рамки, яку опускають у колодязь і там закріплюють, до неї кріпиться болтом ланцюг, на ланцюг — металева кришка. Виходить щось на кшталт якоря — люк відкрив, а узяти його не можеш, бо його тримає рамка.
Першого разу він встановив люки на парковці, де за одну ніч збирачі металу залишили без кришок одразу чотири каналізаційні колодязі. Потім — в інших місцях. Про незвичайне заняття пенсіонера написала міська газета й Леонід Іванович став чи не першою краснолуцькою знаменитістю. Керівники різних установ і організацій стали звертатися по допомогу не до комунальної служби, а до Лукоперова: «Івановичу, зроби люки, а то знову вкрали». І Леонід Іванович нікому не відмовляє.
Якось попрохав його головний лікар міської лікарні закрити пару колодязів, а Леонід Іванович замість трьох поставив одинадцять! Тобто всі. Довідався про це головлікар іншої лікарні й теж звернувся до винахідника з таким проханням. Як тут відмовити? Леонід Іванович і лікарні шахти «Княгиненська» дев’ять колодязів накрив.
Свої конструкції він встановлює безкоштовно. А матеріал шукає на пунктах збору металобрухту. У хід ідуть баки, рейки, шматки металу. Власники пунктів уже добре знають цього енергійного пенсіонера й поважають його за незвичайне заняття, що приносить користь місту. Буває дають матеріал безплатно або вирізують щось автогеном, якщо ветеран попросить. 
А загалом, Леонід Іванович купує ланцюги, болти, шайби сам. Якщо необхідні зварювальні роботи, звертається по допомогу на ремонтно-механічний завод або в іншу організацію, а за це на їхній території закриває колодязі своїм знаменитим винаходом. Як то кажуть, послуга за послугу.
За два роки Леонід Іванович у рідному місті встановив 111 люків, майже всі — зі своїм автографом. Не заради реклами, а для гарантії якості, говорить. І роботу цю збирається продовжувати...
 
Леонід Лукоперов і його знаменитий люк.
Фото Валерія ДРОНОВА.