З 10 серпня столиця переходить на безготівкову оплату парковки. Водії зможуть оплачувати стоянку через паркомати, sms або придбати місячний талон. Про це днями повідомив столичний міський голова Віталій Кличко.


Таке нововведення дасть змогу спрямувати кошти за парковки в бюджет, а не в кишені київських чиновників, переконана Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

 

«Підтримую рішення міського голови Києва Віталія Кличка про перехід на безготівкову оплату парковок. Це — європейська практика. Це теж боротьба з побутовою корупцією. Це робота з наповнення столичного бюджету.

Гроші за парковки мають іти в бюджет, а не в кишені київських чиновників. Дякую тобі, Віталію, за хороше і правильне рішення», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці.


Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв такий крок столичної влади вважає важливим у реформуванні всієї галузі. «Так буде мінімізовано людський фактор, а надходження коштів за паркування стане прозорим. Це правильне рішення окремої міської влади, але для наведення ладу в цій сфері по всій країні потрібні законодавчі зміни», — цитує слова політика його прес-служба.


До речі, відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів» (реєстр. № 5364), співавтором якого є Сергій Алєксєєв, уже ухвалено у першому читанні.


Документ передбачає посилення відповідальності за порушення правил паркування, неналежне обладнання парковок, зокрема і відсутність паркоматів. Крім того, паркувальники нарівні з поліцією, відповідно до законопроекту, отримають можливість виписувати постанови про здійснення адмінпорушення водіями, а порушення можна буде фіксувати на фото та відео навіть за відсутності власника авто.


«Цей законопроект дасть можливість запровадити реальні механізми впливу на порушників. І йдеться не лише про водіїв, котрі паркують авто в неналежному місці чи не оплачують парковку, а й про відповідальних за облаштування парковок за всіма вимогами законодавства. Сподіваюсь, у другому читанні законопроект буде ухвалено восени», — зауважив Сергій Алєксєєв.


Вл. інф.