Верховна Рада восьмого скликання прийняла 21 законодавчий акт, з опрацювання яких парламентський Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю був визначений головним. З них 11 законопроектів ініційовані його членами. Також комітет проводив парламентські та комітетські слухання та круглі столи. Про це йдеться в підсумкових матеріалах про роботу комітету за період з 27 листопада 2014 року по 21 липня 2017 року.

Зокрема, народні обранці ухвалили шість законодавчих актів щодо статусу та соціального захисту учасників АТО, п’ять — щодо соціального захисту людей з інвалідністю, чотири — щодо статусу та соціального захисту учасників Революції Гідності та членів сімей Героїв Небесної Сотні й шість законів з інших питань, котрі належать до предметів відання комітету.
Законами, ініційованими членами комітету, збережено виплату пенсії в повному розмірі учасникам бойових дій, інвалідам війни ІІІ групи, членам їх сімей (у разі смерті таких осіб) та працюючим громадянам з особливими потребами І та ІІ груп. Також звільнено від оподаткування пенсії учасників АТО-інвалідів війни, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції та Революції Гідності.
А ще учасникам АТО-інвалідам війни, у тому числі добровольцям, волонтерам та членам родин загиблих таких осіб передбачена одноразова грошова допомога: у разі смерті — 900 тисяч гривень, встановлення інвалідності І групи — 256 тисяч гривень, ІІ групи — 144 тисячі гривень, ІІІ групи — 100 тисяч гривень.
Членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних в АТО, надані пільги без урахування середньомісячного сукупного доходу родини.
Щодо соціального захисту учасників Революції Гідності, громадяни, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії під час подій на Майдані й звернулися по медичну допомогу в період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, можуть оформити статус інваліда війни. Членам сімей загиблих учасників Революції Гідності призначатимуть пенсії у зв’язку з втратою годувальника без урахування його страхового стажу. Також ці родини матимуть право на пільги без урахування середньомісячного доходу сім’ї. А для співвітчизників, котрі отримали середні та тяжкі тілесні ушкодження на Майдані, передбачене безплатне медичне обслуговування в Клінічній лікарні «Феофанія», госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних закладах. Особам, котрі стали інвалідами під час Революції Гідності, призначатимуть пенсії з інвалідності незалежно від страхового стажу.
Крім того, ухвалено закони щодо надання гуманітарної допомоги. Тепер особа з вадами, якій був наданий автомобіль органами соціального захисту населення, зможе безплатно передати його у власність членам своєї сім’ї. А ще спрощено процедуру проведення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю гуманітарної допомоги. Визначено, що загальний строк проведення цих видів контролю не повинен перевищувати вісім днів. Лише у разі обґрунтованого рішення керівника відповідного органу, цей строк може бути продовжено до 30 днів. Також встановлена відповідальність органів державної влади за неправильне розміщення інформації про визнання товарів гуманітарною допомогою на веб-сайті та проведення контролю.
Народні депутати ухвалили закони і щодо соціального захисту громадян з обмеженими можливостями. Зокрема, встановлено щомісячну доплату для інвалідів з дитинства І групи підгрупи А, яка не зменшуватиметься після досягнення ними 18 років. Передбачено надбавку на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А одному з батьків. Крім того, розширено доступ осіб з порушенням зору до творів у спеціальному цифровому форматі. А бібліотеки будуть пристосовані для людей з особливими потребами. Вони поповнюватимуться у тому числі й документами з рельєфно-крапковим шрифтом для сліпих.
Для інвалідів, котрі проходять відновлення в реабілітаційних центрах, передбачене безплатне транспортне обслуговування.
За сприяння комітету у Верховній Раді були проведені заходи з відзначення Всесвітнього дня людини з синдромом Дауна, фотовиставка робіт захисника Донецького аеропорту Руслана Боровика. З нагоди відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю в кулуарах парламенту відбулася всеукраїнська виставка художньо-прикладного мистецтва та декоративних виробів осіб з особливими потребами.

Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.