В історії олімпійського біатлону це перший випадок. Одразу два спортсмени — норвежець Еміль Свендсен і француз Мартен Фуркад — показали на дистанції 15 км мас-старту абсолютно однаковий час — 42.29,1. Точніше сказати, лижа Фуркада пересікла червону фінішну лінію врівень з лижами Свендсена. Француз до останньої миті був за спиною суперника. Не змігши обійти його зліва, він скористався єдиним шансом — зробити на фініші випад хоча б однією лижею. Правила це допускають. І все ж при однаковому часі, показаному обома біатлоністами, перемогу було віддано норвежцеві.

На відміну від Фуркада, який припустився одного промаху, Свендсен відстріляв на «нуль». Зекономлені завдяки цьому сили дали йому змогу викластися на останньому колі. Норвежцеві були добре відомі високі спринтерські якості француза. «Я постійно контролював біг Мартена, — розповів Свендсен. — Коли ми вийшли на стадіон, я помітив, що ліва лижня при снігу, котрий падав, краща за праву. Мартен вибрав праву, але він не зміг мене обійти і прийняв інше рішення: йти за мною, щоб у вирішальний момент вискочити з-за моєї спини. Це йому вдалося, але перемогу присудили мені».

Мартен Фуркад був не так розчарований, як втомлений. Він зізнався, що йому не додали доброго настрою кілька перенесень цих перегонів. «Крім того, я почувався не кращим чином. Тренер радив мені не покладатися на фінішний ривок, а забезпечити перевагу над суперниками раніше. Я й сам був не проти, але мій фізичний стан не дозволив цього зробити. Перед стартом я говорив, що радітиму й срібній медалі. Звичайно, я мріяв і в мас-старті перемогти. Але цього разу Еміль був сильнішим, особливо на останньому колі. Ми з ним спілкуємось і товаришуємо вже понад три роки. Його перемога заслужена».

Зазначимо, що для Еміля Свендсена це вже третя золота медаль Олімпіад. Дві інші він виграв у Ванкувері чотири роки тому. Щодо Фуркада, то він уже здобув у Сочі три медалі і став третім з французьких атлетів, кому за всю історію Ігор вдавалося здобути три нагороди на одній Олімпіади. До нього такого досягали у гірськолижному спорті Жан-Клод Кіллі (1968 рік) та Анрі Орілле (1948).

Михайло СОРОКА (Укрінформ для «Голосу України», із Сочі).