Уперше за всю історію дзюдо чемпіонський титул на відкритому чемпіонаті Бельгії виграв український спортсмен. На вершину п’єдесталу піднявся вихованець дніпропетровського спортклубу «Дзюдо-Дніпро» Денис Біличенко (на знімку).

Він виступав разом з 34 спортсменами з різних країн у вагової категорії до шістдесяти кілограмів, і для нього це — заслужена і невипадкова нагорода. На старті турніру він зустрівся з суперником із Нідерландів і здобув перемогу менш ніж за хвилину. Так само переконливо він виграв і в другому поєдинку з представником Фінляндії. У третій сутичці Денис здолав французького спортсмена, а в четвертій — німецького: наш земляк провів атаку одним зі своїх коронних прийомів, заробив оцінку «юко» і впевнено проклав собі дорогу до перемоги.

У фіналі його суперником був бельгійський дзюдоїст. Біличенко здійснив кидок, який судді оцінили у «ваза-арі», і став чемпіоном.

Кажуть, дзюдо — це стиль життя і стан душі, думка і творчість. Саме так можна охарактеризувати ставлення Дениса до цієї боротьби. Він — майстер спорту, чемпіон України серед молоді та дорослих 2010 року, володар минулорічного Кубка країни. Тепер він додав до своїх титулів звання чемпіона Бельгії.

Тренер Дениса — майстер спорту, віце-президент Дніпропетровської міської федерації дзюдо Олександр Ленков — вважає здобутий результат цілком логічним. 33-річний тренерський досвід, підготовка багатьох призерів чемпіонатів України й міжнародних турнірів дає йому на це право. Разом з тим наставник засмучений, що інші дніпропетровські спортсмени вибули із цих змагань. Але лиха без добра не буває.

— Відкритий чемпіонат Бельгії — це маленький чемпіонат Європи, — розповів Олександр Ленков «Голосу України». — Спортсмени багатьох країн використовують цей турнір як підготовчий перед континентальними змаганнями. Наш хлопці, взявши в ньому участь, отримали гарний досвід.

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО, Віра КАСЬЯНОВА.

Фото надане спортклубом «Дзюдо-Дніпро».