Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Вінниці 5 серпня ц. р. привітав військових льотчиків з Днем Повітряних Сил України, повідомив про суттєве збільшення фінансування підрозділів військової авіації.

 

— Для відновлення боєздатності, на утримання, експлуатацію та ремонт військової техніки і озброєння Повітряним Силам України виділено з державного бюджету понад один мільярд гривень, — зазначив Петро Порошенко під час виступу на аеродромі авіаційного підрозділу, що дислокується на околиці Вінниці.


Глава держави додав, що буде збільшено грошове утримання військовослужбовців низки спеціальностей, яких вкрай потребує українська армія. «Йдеться про льотчиків, десантників, спецназівців, танкістів, механіків-водіїв та інших спеціальностей, де потрібна не лише чисельність, а фахова підготовка, підвищення мотивації, не тільки моральної», — уточнив Петро Порошенко. Крім того, прийнято рішення збільшити рівень грошового утримання військовослужбовців, які виконують військовий обов’язок у зоні АТО. Для тих, хто перебуває на першій лінії, зарплата становитиме до 10 тисяч гривень на місяць.


Символом героїзму та жертовності назвав керівник держави подвиги Героїв України вінничан Костянтина Могилка і Дмитра Майбороди. Вони загинули у зоні бойових дій, відвівши палаючі літаки від населених пунктів, щоб уникнути жертв серед мирного населення, надали можливість врятуватися екіпажам своїх літаків. Назавжди у пам’яті українського народу залишиться екіпаж Олександра Бєлого, чий Іл-76 був збитий російсько-терористичними підрозділами біля Луганського аеропорту. Як і всіх військовослужбовців частин і підрозділів Повітряних Сил, які віддали своє життя за Україну. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих. До пам’ятного знака Герою України Дмитру Майбороді та його побратиму Дмитру Шкарбуну, нагородженому орденом Богдана Хмельницького третього ступеня, глава держави поклав букети квітів і став на коліно. Президент вручив нагороди військовим льотчикам та військовослужбовцям інших служб Повітряних Сил України. До речі, до міста над Південним Бугом він прибув на бойовому літаку МіГ-29.


Під час перебування у Вінниці Петро Порошенко відвідав центр реабілітації дітей та молоді з фізичними вадами «Гармонія», спілкувався з містянами на оновленому після реконструкції Проспекті Космонавтів.

Вінниця.