Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко в інтерв’ю інформагенції УНІАН розповіла, чому Росія прагне переформувати мінську переговірну групу від України, про віртуальність української політики та яким вона бачить ідеальний парламент.

 

Фото з Фейсбука І. ГЕРАЩЕНКО.


Долі заручників стали важелем тиску


За словами Першого заступника глави парламенту, найболючіші питання у мінському процесі — безпека, щоденні обстріли і заручники. «Ми намагаємося використати всі можливі варіанти звільнення українців: і тих, хто знаходиться на окупованій території Донецької і Луганської областей, і тих, хто утримується в тюрмах Російської Федерації. Працюємо і в форматі мінської групи, і з волонтерами, і з церквою, щоб витягти у будь-який спосіб.

Ключове — витягти. Україна б’ється за своїх громадян. Та сьогодні, на жаль, долі заручників стали важелем тиску для РФ і їх маріонеток, які намагаються шантажувати Україну. І в «нормандському форматі», і у мінському процесі, РФ ставлять питання звільнення людей у залежність від виконання політичного блоку — прийняття закону про амністію, закону про вибори. Це чистий шантаж», — наголосила І. Геращенко.


Крім того, зауважила політик, оскільки тема заручників дуже вразлива для нашого суспільства, Російська Федерація та її агенти використовують її для внутрішньої дестабілізації. «Мами, дружини, родини заручників б’ються в усі двері, аби витягти своїх. Але, попри всі наші зусилля, немає прогресу. І це також працює на дискредитацію мінського процесу і внутрішню дестабілізацію», — сказала вона. Здебільшого, за її словами, «теоретики, які знають, як закінчити війну» у бездіяльності звинувачують не країну агресора, а саме українську сторону. РФ дуже вдало намагається все це використовувати, бо внутрішня дестабілізація України — важливий елемент гібридної війни.


Тим часом, збільшується кількість заручників — на сьогодні їх 137 — і відбувається це, в першу чергу, за рахунок цивільного населення. Цивільних хапають, їм «шиють» диверсії, шпіонаж і таке інше. І ми не маємо достовірної інформації про місця їх утримання, повідомила політик.


До того ж, зауважила Перший заступник глави парламенту, Росія весь час прагне переформувати мінську групу від України. «Вони прагнуть звідти викинути Кучму, Геращенко, Марчука, Айвазовську, Моцика, їм всі не такі. Всі, хто займає проукраїнську позицію, їм не такі. І роблять вони це всілякими способами. У тому числі, через цих «товаріщей» з ОРДЛО. Головне завдання «прєдставітєлєй рєспублік» — психологічний, емоційний тиск, крик, якась непристойна поведінка. Ну, ок. Ми люди загартовані і не таке бачили. Головне — вийти на результат і витягти наших»,— сказала вона.


Ми змінюємо країну не для європейських партнерів, а для себе


Торкнувшись питання зустрічей із західними партнерами України, І. Геращенко зауважила, що у багатьох питаннях нам справді потрібно демонструвати більшу європейськість, більше прогресу, більше працювати над своїм домашнім завданням. «Дуже важливо, щоб Україна реагувала на ті сигнали, які йдуть від наших партнерів, в тому числі, щодо боротьби з корупцією, прозорості економіки, посилення демократії. Але моя особиста позиція — ми робимо всі ці зміни не для європейських чи американських партнерів, для себе, для нашої країни. Я прагну, щоб Україна змінилась. Навіть найбільші критики визнають, що за цей час Україна пройшла дуже серйозний шлях вперед. Точно знаю, що немає жодної країни, яка робила б це в умовах війни. Тому, коли наші партнери бувають на Донбасі, їхні очі відкриваються», —наголосила політик. Після таких відвідин, додала вона, наші європейські і американські партнери по-іншому дивляться на Україну, на те, в яких умовах виживає українська економіка, коли ми 5% ВВП направляємо на посилення нашої армії і силових структур.


«Я не дивлюсь ні на що через рожеві окуляри. Але я не розумію людей, які критикують, не пропонуючи, які бачать тільки чорне і не визнають змін. Так не можна, і це нечесно», — сказала вона.


Закони у віртуальному просторі не пишуться


Щодо української політики, то, на думку І. Геращенко, вона нині більше віртуальна. «Але в соцмережах не можна писати закони, обмінюватися позиціями і виробляти державну політику. Для цього потрібен реальний діалог. І, до речі, повернення до діалогу дуже важливе для політичних еліт у контексті боротьби за Донбас і Крим. Перед нами стоятиме дуже важке завдання — розмовляти з людьми, які займають іншу позицію щодо багатьох наших цінностей, з людьми, які часто займають антиукраїнську позицію. Тому вчитися говорити, повертатися до діалогу в реалі треба нині», — переконана вона.


Ще одна проблема української політики, на думку І. Геращенко, — самозакоханість. «У нас розучилися працювати в команді. У нас з 420 депутатів 400 бачать себе президентами, прем’єрами і керівниками парламенту. Та мало хто при цьому вміє бути членом команди і працювати, багато працювати на своєму місці. А ще втрачений дух команди, і дуже мало уваги приділяється ідеології, самі депутати часто поняття не мають, вони праві чи ліві, ліберали чи консерватори... Я не можу зрозуміти, чим, наприклад, ідеологія «Самопомочі» відрізняється від програмних засад БПП або «Народного фронту». Нічим. Так чому ж тоді так важко знайти спільну мову? Бо на першому плані — зірка у лобі і питання того, хто буде наступним президентом, прем’єром чи главою парламенту», — наголосила вона.


Аби змінити ситуацію, на думку політика, потрібно терміново змінити Регламент: «Я за те, щоб голосування відбувалося від більшості присутніх, це дисциплінує депутатів і фракції, тому що тоді буде розуміння, що твій голос реально впливає на результат. В усіх парламентах світу є, наприклад, дебати. Це начебто та сама рубрика «різне», але ж ні. Бо там дебати відбуваються на визначену актуальну тему, і це допомагає депутатам виробити позицію, а потім лягає в основу резолюції чи заяви парламенту. Це важливо — в публічних дебатах, в обговоренні шукати спільну позицію! Нам не потрібно так багато комітетів, на мою думку. Тому, я за зміни Регламенту.

Андрій Парубій намагається це вже рік зробити. Пропонує один варіант, другий, третій, реєструє законопроекти разом з усіма лідерами фракцій. Але все марно. Жодного разу це питання навіть не внесли в порядок денний.

Значить, все всіх влаштовує...».


Крім того, важливою компонентою І. Геращенко назвала чесність: «Якщо домовились, що будемо так робити, це треба зробити». Проте часто буває так, що на погоджувальній раді домовились про одне, а у сесійній залі фракції починають вимагати зовсім інше.


Загалом, ідеальний парламент, на думку Першого заступника Голови Верховної Ради — це мікс досвіду і молодої крові, яка несе дуже правильний заряд позитивних змін, підштовхує іти в ногу з часом. Тобто, в парламенті мають працювати люди різних поколінь, і дуже важлива взаємоповага.

ЦИТАТА

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко: «Ми апріорі готові до більших компромісів, бо ми прагнемо, щоб не вбивали наших людей, хочемо захистити наші території. Але при цьому ми не підемо на те, чого вони хочуть — знищення України. Компроміс має межу, і Батьківщину ми не продаватимемо».