Антон Чернявський (Тернопільська обл.):


Дуже часто їжджу у відрядження за кордон, тому хочу там купити машину. Але насторожує те, що нині автомобілі з іноземною реєстрацією поліція почала вилучати. Тож, щоб не потрапити в халепу, хотілося б дізнатися, які сьогодні існують правила ввезення таких авто? Які передбачені санкції за їх невиконання?


Заступник начальника управління організації митного контролю Департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби Олена Мошинська:

 


Існує два режими, за якими в Україну можна завезти автівки з іноземною реєстрацією: тимчасове ввезення і транзит. Для тимчасового ввезення автомобіля (строком до року) встановлено різні правила для громадян-резидентів і нерезидентів. Громадянин України може ввезти машину із закордону на рік, але має сплатити платежі у повному обсязі. Натомість нерезиденту надаються пільги. Він не сплачує податки, не проходить контроль на дотримання екологічних норм, не надає дозвільні документи тощо. Водночас йому забороняється використовувати автівку з комерційною метою.


Режим транзиту передбачає обмежені строки перебування автомобіля на митній території України: якщо в’їзд і виїзд відбувається в межах однієї митниці — 5 діб, якщо авто вивозять через інший пункт — 10 діб. Такі транспортні засоби не можна використовувати для підприємницької діяльності.


Згідно з Митним кодексом, за перевищення терміну транзитного перевезення машини на іноземних номерах не більш як на добу власнику загрожує попередження або штраф у розмірі 170 гривень, від доби до 10 днів — 3 400 гривень, понад 10 діб — до 8 500 гривень.


За порушення термінів тимчасового ввезення транспортних засобів з іноземною реєстрацією санкції значно суворіші. За перевищення відповідного строку до трьох діб передбачений штраф у розмірі 850 гривень, від 3 до 10 діб та у разі, якщо протягом року ця особа вже притягалась до відповідальності за вчинення такого правопорушення — 5 100 гривень. За перевищення більш як на 10 днів доведеться сплатити 17 000 гривень.

Сергій МЕЛЬНИК.