Ми дедалі більше продаємо сировини і все менше обробленої продукції. Це означає, що завтра, якщо ми кардинально не змінимо владні пріоритети, громадяни України будуть набагато бідніші, ніж сьогодні. Що казати про високі технології у машинобудуванні чи електроніці, якщо навіть у сільському господарстві ми дедалі менше переробляємо і все більше експортуємо сировини — переважно необроблених зернових. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка (Радикальна партія).


За його словами, ті, хто твердить про необхідність скорочення ролі держави, — невігласи. «Увесь світ щодня бореться за кожну галузь, за найменшу долю ринку, за кожну товарну позицію. Наприклад, демпінг із кількох країн Азії зламав шию не одному європейському чи американському промисловому гіганту в багатьох секторах. І ці країни ретельно оберігають власні інтереси як боротьбою у міжнародних структурах, так і різноманітними санкціями чи заходами підтримки власних виробників. Натомість, за останні 10 років Україна послідовно втрачає світові ринки та цілі галузі через те, що іноземні конкуренти мають величезну підтримку власних держав у вигляді тарифів, дешевих кредитів, формального та неформального лобіювання. Це нерівна боротьба і нечесна конкуренція. Маємо вирівнювати правила гри», — переконаний він.


«Має бути план, як кардинально зменшити імпорт товарів глибокої переробки. Спочатку — у тих секторах, де ми швидко можемо створити відповідне виробництво. Потім там, де потрібно буде придбати відповідні технології. І наостанок — де маємо відродити чи створити власні наукові школи, аби розвивати власні технології», — зауважив С. Рибалка.


Для цього, за його словами, потрібно зробити дуже багато — від побудови ефективної судової системи та захисту права власності до державного дешевого кредитування для підприємств із достатнім рівнем технологій та глибиною переробки продукції. «Радикальна партія робить усе, аби показати владі кращий світовий досвід та кардинально змінити ситуацію в Україні!» — наголосив депутат.


Вл. інф.