Відкриття ринку землі — це один із способів залишатися конкурентними та прибутковими в світі, який швидко змінюється, вважає народний депутат Олексій Мушак (БПП). Про це він написав у своєму Фейсбуці.

Як приклад він навів успіх Австралії щодо розвитку технологій в аграрному секторі.

«Як вам таке? Затока Спенсер на півдні Австралії. Морська вода качається через двокілометрову трубу. Далі відбувається опріснення 1 млн. літрів води. Для цього 23 000 сонячних дзеркал та 115 метрова башта генерують 39 МВт. Завдяки цьому поливається 18 тисяч кущів помідорів. І так щодня. Це все на землі, яка не дуже придатна для фермерства. Назва ферми Sundrop Farm. Площа 20 гектарів. З очевидних переваг — відсутність використання пестицидів, коротший термін дозрівання, цілорічний  цикл виробництва. Ну і очевидно, що з такими технологіями старі підходи просто не витримають конкуренції», — зауважив О. Мушак.


Він також відзначив, що українська аграрна галузь розвивається передусім завдяки природним перевагам.


«Родюча земля, коротка логістика, дешева робоча сила. Історія показує — це все тимчасове. Довгострокова перспектива потребує переваг, створених людськими руками. У випадку України це впровадження нових технологій.

На жаль чи на щастя, вони потребують захищеної приватної власності, а не хлипкого договору оренди. Саме тому відкриття ринку землі — це один із способів залишатися конкурентними та прибутковими в світі, який швидко змінюється», — додав О. Мушак.