Футбол. Сьогодні чотири українські клуби зіграють перші матчі 1/16 фіналу Ліги Європи. Одразу зазначимо, що наші команди провели насичені й плідні підготовчі збори. Сподіваємося, що вони набрали необхідні кондиції. А ще наші клуби зіграли певну кількість контрольних поєдинків.

Хоча варто наголосити, що жоден із них не можна порівнювати з офіційними зустрічами. Це футбольна аксіома. Тому від українських повпредів в Європі очікується гранична мобілізованість і самовіддача. Лише такий піднесений і бойовий стан може дати надію на позитивні результати.

А тепер трохи інформації про кожен із наших колективів та їхніх суперників.

«Дніпро»

Дніпропетровці добре попрацювали в Іспанії. Там вони ще й турнір «Діамантовий кубок» виграли. Повернувшись із Марбельї, підопічні Гуанде Рамоса до поєдинку проти лондонського «Тоттенгема» готувалися вдома.

Учора відбулися прес-конференції й відкриті тренування учасників матчу. Всі заходи цього разу приймала заміська клубна база «Дніпра». Господарі своє заняття почали об 11 годині (перші 15 хвилин були відкритими для ЗМІ). Прес-конференція Гуанде Рамоса відбулася після заняття.

«Тоттенгем» прилетів до Дніпропетровська о 15:45. Були також прес-конференція і тренування.

Судитиме поєдинок на «Дніпро-Арені» іспанський рефері Антоніо Матеу Лаос. Його помічники — Гав’єр Родрігес і По Чебріан Девіс. Додаткові асистенти: Карлос Клос Гомес і Алехандро Ернандес. Четвертий рефері — Роберто Діас Перес дель Паломар (усі — Іспанія).

У поточному сезоні Матеу Лаос працював з українською командою в Лізі Європи. Це було в Албанії, коли одеський «Чорноморець» лише в серії пенальті (в основний час «моряки» поступилися — 0:1) зміг здолати скромний «Скендербеу».

З англійськими командами іспанець зустрічався тричі. Всі матчі завершилися «сухими» перемогами британців. Також раз Матеу Лаос працював на матчі за участю «Тоттенгема»: 7 березня 2013 року, 1/8 фіналу ЛЄ, «Тоттенгем» — «Інтер (Мілан). 3:0.

За поєдинком у Дніпропетровську можна буде спостерігати на телеканалі 2+2 (19:55).

«Шахтар»

Український чемпіон ще у вівторок вилетів до Чехії, де сьогодні в Пльзені на стадіоні «Штрунцови Сади» проведе зустріч з місцевою «Вікторією». Мірча Луческу взяв до цієї поїздки таких виконавців: воротарі — Андрій П’ятов, Антон Каніболоцький; оборонці — Олександр Кучер, В’ячеслав Шевчук, Дмитро Чигринський, Ісмаїлі, Даріо Срна, Сергій Кривцов, Ярослав Ракицький; півоборонці — Томаш Гюбшман, Тарас Степаненко, Фред, Бернард, Фернандо, Дуглас Коста, Тайсон, Алекс Тейшейра, Ілсіньо, Дентіньо; нападники — Луїс Адріано, Едуардо, Факундо Феррейра.

Відома суддівська бригада, котра працюватиме на сьогоднішньому матчі в Пльзені. Всі арбітри представляють Грецію. Рефері — Тасос Сідіропулос. Його асистенти — Христос Акрівос та Еффіміс Даміанос. Додаткові помічники — Іліас Спатас і Ставрос Тріцоніс. Четвертий арбітр — Дімітріос Гагас. Делегатом УЄФА на матч призначено Томаса Геа з Андорри, суддівським спостерігачем — бельгійця Франка де Блекере.

Пряма телетрансляція на каналах «Футбол-2» і «Україна» (початок о 21:55).

«Чорноморець»

Одесити на своєму стадіоні приймають французький «Олімпік» (Ліон). Серйозний суперник, нічого не скажеш. Але й «Чорноморець» поступово виходить на досить високий рівень. У чому великою мірою сприяє цікавий тренер зі своїм баченням гри Роман Григорчук.

Безумовно, у складі «моряків» є кваліфіковані виконавці. Виходять у «Чорноморця» і злагоджені командні дії — це і має бути його козирями у протистоянні з відомим французьким суперником.

Суддівство одеської зустрічі за винятком одного фахівця забезпечать шотландці. Рефері — Крейг Александер Томсон, асистенти — Алан Малвенні і Дамієн Макгрейт (Ірландія), четвертий арбітр — Девід МакГічі, додаткові асистенти — Стівен Маклін і Кевін Джон Кленсі. Делегат УЄФА — Орі Шило (Ізраїль). Суддівський спостерігач — Уно Тутк (Естонія).

Матч транслюватиме наживо канал «Футбол-1» (19:50).

«Динамо»

Кияни готувалися в Іспанії. Завершили цикл надпереконливою перемогою (8:0) над клубом болгарської вищої ліги «Любімец». Наставник динамівців Олег Блохін побував на матчі іспанської Примери «Севілья» — «Валенсія» (0:0). Звичайно, цей поєдинок дав йому чимало інформації про суперника. Особливо цінне, що тренер побачив валенсійців саме в матчі на виїзді.

Схоже, всі гравці «Динамо» перебувають у добрій формі. Але, на жаль, команді не зможуть допомогти дискваліфіковані за різні порушення важливі виконавці атаки — Андрій Ярмоленко та Дьємерсі Мбокані. Та й із такого становища вихід є. Немає сумніву, що ті, хто вийде на поле у динамівському складі, відпрацюють за себе і своїх відсутніх партнерів.

— Головне — загасити порив суперника при переході до атаки. Якщо це вийде, «Валенсія» буде вже не настільки небезпечною, — такої думки асистент тренера киян Сергій Ребров. — Є в них й інші проблеми. Втім, як і у нас. Але для «Динамо» важливо показати свій рівень. Якщо всі наші футболісти зіграють, як уміють, «Валенсія» не встоїть.

Рефері першого поєдинку «Динамо» — «Валенсія» буде відомий англієць Мартін Аткінсон. З киянами 41-річний арбітр зустрічався двічі. 2009 року в Мілані саме він обслуговував поєдинок із майбутнім тріумфатором Ліги чемпіонів — «Інтером». Та зустріч завершилася внічию — 2:2.

Саме за Аткінсона Олег Блохін дебютував у Лізі чемпіонів як тренер «біло-синіх», перемігши в домашньому поєдинку загребське «Динамо» — 2:0. Цей матч відбувся в жовтні 2012 року.

Допомагатимуть рефері його співвітчизники — Пітер Керкап і Стівен Чайлд. За воротами працюватимуть Андре Маррінер та Крейг Поусон. Четвертий рефері — Майкл Малларкі. Делегат  УЄФА — Андреас Аккелідес (Кіпр). Суддівський спостерігач — Стефан Орманджієв (Болгарія).

Пряма трансляція о 20:00 на каналі 1+1.

На жаль, цей матч відбудеться не в Києві. Через складну ситуацію в столиці України    УЄФА прийняв рішення перенести зустріч до кіпрської Нікосії. Учора о 21:00 чартерним рейсом динамівці вирушили до місця проведення поєдинку.

Півоборонець збірної Нідерландів та київського «Динамо» Джермейн Ленс вважає, що в його клубу добрі перспективи.

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО.