Іноді наші іноземні партнери воліли б більше говорити про домашнє завдання України (боротьба з корупцією, посилення демократичних процесів, прозорість економіки, розумна кадрова політика — все це, поза сумнівом, важливо і справедливо), аби тільки не говорити про власні зобов’язання. Як то гарантії безпеки України і захист прав людини на всьому європейському континенті. Про це Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

 

«Часто наші європейські партнери роблять голосні заяви на захист українських громадських організацій (ГО) (це їх повне право, тим більше, вони підтримують ці ГО), але мовчать, як в рота води набрали, щодо арештів в Криму, суворих вироків російської окупаційної влади проти українців чи кримських татар. Ви чули заяви іноземних урядів щодо судилища над Балухом чи Чийгозом? Я — ні. Зате деякі іноземні високопосадовці радять нам спочатку вирішити проблему Донбасу, а потім Криму...» — написала І. Геращенко і додала: «Ми не прислухаємося до цих порад. Ми йдемо паралельними треками, крок за кроком і день за днем наближаючи визволення Криму і Донбасу. В політико-дипломатичний спосіб. Посилюючи українську армію. Тому що і на окупованому Донбасі, і в окупованому Криму живуть громадяни України. І Донбас, і Крим — це українські території. Ми не дамо ЄС і США про це забути і зняти з порядку денного. Тим більше, що цією своєю наполегливістю ми зберігаємо та захищаємо і європейські принципи і цінності».


Перший заступник глави парламенту нагадала, що ЄС базується не лише на безкомпромісній боротьбі з корупцією і повчаннях, як будувати демократію і світле майбутнє, а на правах людини, в першу чергу, на повазі до приватної власності (а українську приватну власність пограбували, РФ все вкрала у нас в Криму і на Донбасі). «Ми щодня нагадуватимемо це європейцям і американцям, як би їм іноді не неприємно було це чути. З РФ дійсно ніхто в світі не хоче воювати. Ми теж не хочемо воювати з РФ. Але РФ напала на нашу землю. І ми будемо захищатися. І ми будемо повертати нашу землю, наші території і звільняти наших людей», — наголосила політик.


Насамкінець І. Геращенко зауважила, що іноді нашим іноземним партнерам приємніше зустрічатися з вітчизняними антикорупціонерами і опозиціонерами всіх мастей, які незмінно розкажуть, як все погано в Україні, і жодним словом не згадають про РФ, ніж з тими політиками, які нагадують про Будапештський меморандум, заручників і політв’язнів, статистику вбитих і поранених українців, про вкрадену на Донбасі та в Криму українську власність, про права людини, яких просто не існує на окупованих територіях.


«У цьому контексті в мене незмінне прохання до всіх політиків і громадських активістів, які б табори і організації вони не представляли: про що б ви не спілкувалися з нашими шановними західними колегами і партнерами, не забудьте їм обов’язково сказати одне речення — про російську військову агресію і ту ціну, яку Україна та українці платять сьогодні за мир в ЄС», — констатувала вона.