Сьогодні в світі відзначають Міжнародний день корінних народів. У зв’язку з цим Міністерство інформаційної політики запускає просвітницьку кампанію на підтримку корінних народів. Про це йшлося на прес-конференції за участю народного депутата від фракції «Блок Петра Порошенка», голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова та першого заступника міністра інформаційної політики Еміне Джапарової.

 

Зліва направо: Еміне Джапарова — перший заступник міністра інформаційної політики України, Рефат Чубаров — народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу, Юлія Тищенко — голова ради  Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД), керівник програми підтримки демократичних процесів УНЦПД.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.


Зокрема, Рефат Чубаров розповів, що законопроект про статус корінних народів підготувала робоча група. «Сподіваюсь, парламент почне розглядати цей документ уже у вересні. Дуже хотілося б, аби народні обранці в цьому році його ухвалили і так зробили б ще один крок до зміцнення внутрішнього ладу в країні та відновлення українського суверенітету над Кримом», — зазначив парламентарій.


Він нагадав, що 13 вересня 2007 року було схвалено Декларацію ООН про права корінних народів. А в серпні 2008 року відбулася агресія Росії проти Грузії. Через місяць члени Междлісу зібралися на засідання, де обговорили питання гарантій на існування кримськотатарського народу на своїй землі. «Ми вже тоді відчували небезпеку на власній території. Це говорить про те, що ніхто так, як корінні народи, не розуміється на загрозах стосовно населення інших держав. А корінні народи намагаються об’єднуватися і уникнути цього», — сказав Рефат Чубаров.


За його словами, саме неготовність нашої держави відновити права кримськотатарського народу, розвивати Крим, як частину української території, спираючись на право кримськотатарського народу на самовизначення, сприяло тимчасовій окупації півострова.


У свою чергу Еміне Джапарова розповіла про просвітницьку кампанію на підтримку корінних народів.


«Виготовлено відеоролики «Три народи — один корінь», які передамо телеканалам як соціальну рекламу. А відповідні борди та сіті-лайти будуть розміщені по всій країні. Тематичні ролик і макети поширимо серед посольств України за кордоном та органів державної влади», — сказала вона.


Також, повідомила урядовець, у Києві в американському культурному центрі відбудеться урочистий захід — Кримський вечір, організований Меджлісом кримськотатарського народу та Міністерством інформаційної політики.

Крім кримськотатарських пісень і танців, до уваги гостей запропонують виставку етнокостюмів і предметів побуту, історію та культуру кримськотатарського народу.


«Уже другий рік поспіль ми піднімаємо цю тему, намагаючись широкому загалу розповідати, хто такі кримські татари, караїми, кримчаки. Треба вживати всі можливі заходи, аби зберегти ці народи», — наголосила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.


Вона нагадала, що кримські татари перебувають під жорсткими репресіями за свою проукраїнську позицію в Криму. «Цей народ цілеспрямовано знищують. Тому для України завдання номер один — захистити його, аби люди знали і розуміли, що їх очікує після повернення в Україну», — зазначила урядовець.