Іноземці, які виявили героїзм та віддали життя за нашу країну під час Революції Гідності, мають бути удостоєні звання Герой України. З такою законодавчою ініціативою виступив народний депутат Юрій Шухевич (Радикальна партія). Відповідний законопроект «Про вшанування героїзму і самопожертви Героїв Небесної Сотні іноземців та осіб без громадянства» (№3432 — 1) нині перебуває на розгляді профільного Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

 

«Боротьба за законні права і життєві інтереси українців під час Євромайдану супроводжувалася кривавою розправою злочинного режиму В. Януковича із беззбройними протестувальниками, серед яких пліч-о-пліч на захист незалежного майбутнього України стали іноземці. Внаслідок самопожертви, ціною людських життів та здоров’я Революція Гідності повалила злочинний режим Віктора Януковича, що супроводжувалось загибеллю учасників цієї Революції. У подіях Революції Гідності особливо відзначилися іноземці, які ціною власного життя зламали репресивний тиск злочинного режиму, одними з перших прийняли геройську смерть від куль злочинців-силовиків», —йдеться у пояснювальній записці.


Серед іноземних громадян, які загинули під час Революції Гідності та зараховані до Героїв Небесної Сотні, були, зокрема, громадяни Грузії — Зураб Хурція та Давид Кіпіані, а також громадянин Білорусі — Михайло Жизневський, член Української Націоналістичної Самооборони (УНСО).


Тож святим обов’язком української нації, переконаний депутат, є належне вшанування пам’яті тих, хто поклав голову за майбутнє України у найбільш драматичніші моменти її історії. Їх жертовність є особливо показовою, адже наша країна не була для них Батьківщиною, домом, але стала домовиною, на що вони пішли свідомо задля блага українців, що не може бути не відзначено найвищою державною нагородою.


За словами Ю. Шухевича, в нашій країні існує практика законодавчого урегулювання відзначення державними відзнаками іноземців, вчинки яких становлять визначну заслугу перед Україною або становлять державний інтерес для України. Так, згідно з абзацом другим пункту 6 статті 9 Закону «Про громадянство», іноземці та особи без громадянства можуть отримати статус громадянина України за визначні заслуги перед Україною або у разі, якщо прийняття їх у громадянство становить державний інтерес. Тож, наголошує обранець, відзначення заслуг іноземців та осіб без громадянства повинно здійснюватись аналогічним чином, а саме — шляхом встановлення порядку присвоєння звання Герой України іноземцям та особам без громадянства за здійснення ними визначних геройських вчинків або визначних трудових досягнень, або інших дій, що становлять визначну заслугу перед Україною або становлять державний інтерес для України.


Ухваливши цей законопроект, зауважив обранець, ми встановимо соціальну справедливість щодо належного державного вшанування у подіях Революції Гідності полеглих іноземців, а також членів їх сімей.


Власне, цей законопроект, відповідно до попередніх планів комітету, має бути розглянутий на початку нової сесії — у вересні поточного року.

ДОСЛІВНО

Народний депутат Юрій Шухевич:


«Смерть іноземців у подіях Революції Гідності довела, що правда не має національності, а честь і гідність  не мають кордонів. Побратими-іноземці поклали своє життя за майбутнє Української Нації без диктатури, безправ’я та іноземного панування».