76-річного кримського татарина Сервера Караметова, що страждає на хворобу Паркінсона, засуджено до 10 діб адміністративного арешту за «опір співробітникам поліції».

«Голос України» повідомляв, що 8 серпня активіст зважився на одиночний пікет у Сімферополі під будівлею суду (на знімку), де багатьох кримських татар звинувачують в «екстремізмі». Він розгорнув власноруч зроблений з клейонки плакат із написом: «Путін, наші діти не терористи». За проведення «несанкціонованої акції» й «опір правоохоронним органам» Караметова засудили до 10 діб арешту й виписали штраф у 10 тисяч рублів.
Кримськотатарська громадськість була вражена настільки жорстоким покаранням за те, що чоловік всього-на-всього прийшов під будівлю суду з власноруч виготовленим плакатом. «Панове, ви звірі!» — таким заголовком починається допис активістки Лілі Буджурової у Фейсбуці щодо вироку Серверу Караметову. «Троє поліцейських, що пов’язали старого, зовсім не схожі своєю комплекцією й манерами на випускниць інституту шляхетних дівчат. Як він (Караметов. — Ред.) міг цим здоровезним мужикам «чинити опір», відомо одній лише безбожній кримській Феміді. Вона — сліпа у своїй нелюдськості — довела діда до нападу, через що довелося викликати «швидку», байдуже споглядала за тим, як його у моторошну спеку маринували у машині, потім не давали сходити до вбиральні і лише увечері дали можливість випити ліки й поїсти», — обурюється Буджурова.
Не зменшує обертів кримська репресивна судова машина й проти інших активістів кримськотатарського руху. Так, 9 серпня заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз виступив у підконтрольному Кремлю Верховному суді Криму з останнім словом, заявивши, що вирок, який йому винесе так званий суд, буде вироком «для всього кримськотатарського народу». «Для кримських татар, як і для багатьох інших народів, поняття «громадянський обов’язок», «патріотизм», «національна гідність» є особливими цінностями. 26 лютого 2014 року кримські татари та інші громадяни України вкотре вийшли з протестом проти загроз територіальній цілісності України і з вимогами притягнути до відповідальності авантюристів від влади і політичних пройдисвітів», — нагадав Чийгоз, слова якого цитують Крим.Реалії. «Надалі в період окупації Криму кримські татари спільно з іншими громадянами України, незважаючи на численні провокації з боку цих сил, викрадення, вбивства, обшуки, арешти, заборону на відзначення пам’ятних скорботних дат, величезні штрафи за найменший вияв активності, незважаючи на застосування широких репресивних методів, продовжували і продовжують виконувати свій громадянський обов’язок. Саме ці обставини дратують ці сили, приводять у гнів і змушують влаштовувати судилище над невинними людьми», — додав Ахтем Чийгоз. За інформацією його адвоката Миколи Полозова, вирок Чийгозу буде оголошено 11 вересня.

Фото зі сторінки у Фейсбуці адвоката Сервера Караметова Еміля Курбедінова.