Днями детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали шістьох осіб у рамках розслідування у кримінальному провадженні за фактом розтрати коштів державного бюджету, виділених для проекту «Стіна». З огляду на це, народні депутати з фракції «Об’єднання «Самопоміч» Олена Сотник та Семен Семенченко висловили сподівання на справедливе розслідування та покарання корупціонерів. «Маю надію, що хоча б тепер Володимир Гройсман дослухається до моїх вимог і, нарешті, до того, як витратити сотні мільйонів гривень платників податків. А також буде надано оцінку відповідності технічної складової проекту «Стіна» щодо її призначення та реального стану виконання проекту», — наголосила Олена Сотник.

Нагадаємо, минулого року Олена Сотник першою поїхала та оприлюднила фото того, який насправді має вигляд «Стіна», яку презентували як епохальну споруду, що захистить східні кордони країни від агресії Росії.


Після поїздки вона зверталася до Міністерства оборони з питанням щодо оцінки оборонних характеристик проекту. «Мені повідомили, що таке оцінювання не проводилося й для цього необхідне окреме доручення прем’єра. Звернувшись до Прем’єр-міністра, отримала традиційну відписку, після якої жодних дій здійснено так і не було», — зазначила обраниця.


За словами Семена Семенченка, таку перевірку зробили детективи НАБУ, проходячи в день по 10 км уздовж всієї лінії кордону і фіксуючи все, що повинно було бути там згідно з паперами, за що були сплачені гроші та підписані акти виконаних робіт. Пізніше подали експертизу на склад цементу, яким бетонували стовпи, та інші будматеріали. Результати не змусили себе довго чекати. Уже перша експертиза показала в складі цементу відхилення від норми в кілька разів. Тобто пісок змішували більше «з водою», ніж з реальним цементом. Детективи виявили, звичайно, й ідеальні ділянки — з камерами та датчиками (туди зазвичай і возили перевіряючих та журналістів), повідомив депутат.


Водночас, на думку С. Семенченка, замість того, щоб покарати винних, буде здійснена спроба дискредитувати НАБУ, аби восени закрити установу, мовляв, «жодного ще не посадили». «Але садовить не НАБУ, а суд! Тож цієї осені нас чекає момент істини. Або громадянське суспільство зможе домогтися позитивного голосування в Раді за створення окремого антикорупційного суду, або всі варіанти еволюційного розвитку будуть офіційно вичерпані», — цитує слова політика прес-служба партії.