Суверенітет та територіальна цілісність нашої держави, після 23 років її незалежності, стали об’єктом посягання. Окупація Криму, військова агресія на сході країни є наслідком гібридної війни. 

Окрім збройного втручання, держава-агресор намагається спричинити внутрішні протиріччя та конфлікти на території України, веде пропагандистську та інформаційну війну тощо. Непоодинокими стають випадки, коли на територію України незаконно проникають громадяни держави-агресора, в тому числі, представники військових формувань, що несе загрозу нашій національній безпеці. Все це змусило народних депутатів від фракції «Блок Петра Порошенка» Артура Герасимова і Ірину Луценко зареєструвати у Верховній Раді законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконний перетин державного кордону (№7017).
Зокрема, автори документа пропонують за незаконний в’їзд в Україну громадян держави-агресора саджати за ґрати строком до трьох років. За повторне таке правопорушення передбачається позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, а за незаконний перетин кордону зі зброєю — ув’язнення на строк від п’яти до восьми років.
«Очевидним є те, що незаконне проникнення на територію України представників держави-агресора вже саме по собі несе чималу суспільну небезпеку. Разом з тим чинним законодавством України встановлено за такі дії лише адміністративну відповідальність», — зауважили народні депутати.
Нагадаємо, що до 2004 року за неправомірний перетин кордону громадян держави-агресора передбачалася кримінальна відповідальність. Однак у 2004 році відповідну статтю з Кримінального кодексу України виключили. «Проте сьогодні існує суспільна необхідність повернути кримінальну відповідальність за незаконний в’їзд у нашу країну, що сприятиме захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України», — йдеться у пояснювальній записці.