Без дієвої виконавчої служби неможлива ефективна робота судової системи. Про це сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв (на знімку).

 


«Для повернення довіри до судової системи важливе не тільки справедливе судове рішення, а й забезпечення його виконання. На жаль, державні виконавці не можуть упоратися з наявним обсягом, і виконання багатьох рішень просто «зависає». Тому запровадження змішаної системи виконання судових рішень має допомогти в цьому питанні», — сказав він.


Сергій Алєксєєв нагадав, що перші 80 приватних виконавців, котрі пройшли відповідну підготовку, в липні отримали посвідчення. Прізвища трьох із них уже внесено до Реєстру приватних виконавців і працюватимуть вони в Київському виконавчому органі. Решта також незабаром виконають усі умови для початку роботи і візьмуться до справ. Водночас, за словами Сергія Алєксєєва, ще до початку роботи приватних виконавців у багатьох громадян склалося хибне негативне ставлення до них.


«Довкола теми приватних виконавців є багато «лякалок», що не відповідають дійсності. Приватні виконавці діятимуть виключно на виконання ухваленого судового рішення, що набрало чинності, та керуватимуться законом, що регламентує їхню діяльність. Крім того, контроль за приватними виконавцями навіть ретельніший, ніж за державними, та й вимоги до них значно жорсткіші», — сказав він.


Водночас, за словами Сергія Алєксєєва, законодавством передбачено й певні обмеження щодо діяльності приватних виконавців. Так, до виключної компетенції державних виконавців належатимуть рішення, зокрема, про відібрання й передання дитини, встановлення побачення з нею або усунення перешкод у цьому, рішення, за якими боржником є держава або державні органи чи органи місцевого самоврядування, та рішення про виселення та вселення фізичних осіб.


«Запровадження змішаної системи виконання судових рішень нині дуже актуальне, бо часто люди роками, навіть маючи на руках судові рішення, не можуть добитися відшкодування збитків через ДТП, виплати аліментів і навіть коштів за ремонт через недбалих сусідів, які воду забули закрити. Є багато і більш серйозних справ», — сказав він.


За словами Сергія Алєксєєва, винагорода приватних виконавців встановлюється у вигляді фіксованої суми, якщо йдеться про виконання рішень немайнового характеру, або ж відсотка суми, що підлягає стягненню, чи вартості майна, що підлягає передачі за виконавчим документом. Це і стимулюватиме приватних виконавців до результативної роботи.