У Сєверодонецьку представники Міжнародної інжинірингової компанії CCTEG (Китай) на чолі з віце-президентом Лю Яцзюнь підтвердили свою готовність провести реконструкцію ДП «Сєверодонецька ТЕЦ» для забезпечення її конкурентоспроможності на ринку електричної енергії». Йдеться про переведення ТЕЦ з газу на вугілля, що дасть можливість забезпечити енергонезалежність та енергобезпеку області, знизити вартість електро- та теплової енергії і стабілізувати роботу шахт вугільних підприємств «Лисичанськвугілля» та «Первомайськвугілля». Крім того, реалізація проекту сприятиме створенню майже 500 робочих місць в енергетичній, вугільній та транспортній галузях.

 

Нині Сєверодонецька ТЕЦ перебуває у процедурі банкрутства, проводиться санація підприємства. На думку керуючого санацією Ігоря Мучинського, перехід на вугілля — єдина можливість зберегти ТЕЦ, щоб не порізати на металобрухт.


«Усі котли в нас — газові, — пояснює заступник директора Сєверодонецької ТЕЦ із питань перспективного розвитку Олександр Умрихін. — Вартість продукту, що виробляється, дуже дорога. Згідно із проектом реконструкції ми збираємося побудувати два нові економні котли на вугільному паливі. Його добуватимуть на шахті імені Мельникова, що розташована практично за десять кілометрів від елекстроцентралі. Шахта спроможна видобути один мільйон тонн вугілля на рік, тобто повністю забезпечити роботу ТЕЦ. Якщо перейдемо на вугільне паливо, то собівартість нашої продукції знизиться практично вдвічі. Це позитивно позначиться на тарифах для населення, як тепла, так і електроенергії». У проект реконструкції ТЕЦ, а також будівництво гірничо-збагачувальної фабрики на території області китайці готові вкласти майже 260 мільйонів доларів США.


Запустити роботу Сєверодонецької ТЕЦ саме на вугіллі для області вигідно не лише в економічному плані. «У такий спосіб ми також знімемо частину навантаження з Луганської ТЕС в місті Щастя, розташованої практично на лінії розмежування», — зазначає очільник Луганської області Юрій Гарбуз. За його словами, співпраця Луганщини з китайськими партнерами є «прикладом для всіх потенційних інвесторів». Китайські партнери не просто готові ризикнути, а у скрутну годину підставляють своє «економічне плече». Йдеться про дуже серйозні кошти — 5,3 мільярда гривень, а це, до речі, — бюджет області.

 

Фото прес-служби Луганської ОДА.


Віце-президент компанії CCTEG Лю Яцзюнь висловив упевненість в тому, що фахівці з Китаю у співпраці з луганчанами здатні разом успішно реалізувати представлений проект. Результатом візиту китайської делегації до Луганської області стало підписання Меморандуму про співпрацю між Луганською облдержадміністрацією та компанією CCTEG (на знімку).

Луганська область.

ДОВІДКОВО

Сєверодонецька ТЕЦ нині має техніко-економічне обгрунтування проекту реконструкції остаточною вартістю 5 мільярдів 372 мільйони гривень. Термін окупності капіталовкладень становить 6—9 років, реалізація проекту розрахована на три роки.