Основу сімейного неблагополуччя, як правило, становлять конфлікти міжособистісного, соціально-побутового, фізіологічного характеру. Найчастіше вони зумовлені соціально-економічними, моральними умовами життя людей. Дуже часто їх жертвами стають діти, рівень виховання яких бажає кращого. Вони потребують підвищеного захисту. Саме на це спрямований проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав і свобод дітей», який нещодавно зареєстрували у Верховній Раді народні депутати Дмитро Добродомов, Богдан Матківський, Олег Мусій (усі позафракційні) та Андрій Антонищак (фракція «Блок Петра Порошенка»).

Автори документа пропонують внести зміни до Кримінального кодексу, якими посилюють покарання за зґвалтування шляхом позбавлення волі на строк від п’яти до семи років. За зґвалтування, вчинене групою осіб, або неповнолітньої особи передбачено ув’язнення від 10 до 12 років. За вчинення статевого акту без добровільної згоди, що спричинило особливо тяжкі наслідки, а також зґвалтування дитини — позбавлення волі на строк від 12 до 15 років або довічне ув’язнення.
За торгівлю дитиною віком до року доведеться відсидіти за ґратами від 10 до 15 років або все життя. Також пропонується Кримінальний кодекс доповнити новою статтею, відповідно до якої схиляння особи до вчинення самогубства за відсутності ознак доведення до свідомого позбавлення життя карається громадськими роботами на строк до 240 годин або арештом до шести місяців. За те саме діяння, вчинене щодо неповнолітнього злочинною організацією, у публічному виступі, засобах масової інформації або мережі Інтернет — обмеження волі на строк від року до трьох з позбавленням права займатися певною діяльністю протягом трьох років.
Крім того, народні обранці пропонують суттєво збільшити санкції за доведення неповнолітнього до стану сп’яніння батьками. Такий штраф має становити від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк від 3 до 15 діб. Також законопроект передбачає відповідальність за залучення малолітніх у злочинну діяльність, азартні ігри тощо, зокрема, батьками, родичами.

Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.

ДОВІДКОВО

У пояснювальній записці йдеться, що лише за січень—червень 2017 року 3 тисячі 838 дітей стали жертвами злочинів. За цей період в Україні вбито 31 дитину, згвалтовано — 56, умисних тяжких тілесних ушкоджень завдано 13 неповнолітнім, насильства в сім’ї зазнали 82 маленькі громадяни.