Передусім це стосується водозабезпечення населених пунктів Донецької та Луганської областей. Основна загроза — бойові дії з боку російських терористів. Водогін проходить територією постійних обстрілів — Авдіївка, Донецька фільтрувальна станція, Волноваха. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.
«Для пошуку шляхів вирішення проблеми, зменшення критичних зон у питанні водопостачання Донбасу в НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» провели нараду. Запропоновано декілька проектних рішень щодо використання мембранних технологій очищення води з різних джерел, у тому числі й шахтних вод. Встановлення байпасів у критичних зонах, які піддаються обстрілам; альтернативних джерел водопостачання регіону з річки Дніпро та Старокримського водосховища. А також збільшення дебету води річки Сіверський Донець й опріснення води з Азовського моря», — повідомив Геннадій Зубко.
Віце-прем’єр-міністр підкреслив необхідність переходу КП «Вода Донбасу» від хлорного методу очищення води до сучасного мембранного. «Запропоновані рішення можуть бути впроваджені не лише у Донецькій, а й у Луганській області», — зазначив він.
До речі, питання водопостачання Донбасу нещодавно обговорювалося під час спільної поїздки в регіон Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко та депутатів Європарламенту. До напрацювання проектних рішень, як на короткострокову, так і на довгострокову перспективу, долучились міжнародні партнери з UNІCEF Ukraіne, проектні організації, які мають практичний досвід впровадження таких проектів, а також українські науково-дослідні інститути. Міжнародні партнери запропонували провести донорську конференцію для розгляду запропонованих рішень, на якій також буде створена донорська рада для можливості фінансування проектів.