Луганська облдержадміністрація розпочала процес презентації проектів стратегій розвитку міст та районів регіону. Необхідність таких заходів голова ОДА-ВЦА Юрій Гарбуз пояснив так: «Наразі територіям віддаються дуже значні гроші, і нам важливо розуміти, як вони будуть використовуватися. Ми не приймемо проекти стратегій, напрями реалізації яких потребують доопрацювання. Тож або ми приймаємо запропоновані територіями варіанти їх розвитку, або вони пере-глядатимуть свої проекти, поки не задовольнять профільних експертів. І бажано, щоб реалізація запланованого не обмежувалася лише 2020 роком».

 

Перших до захисту було запрошено представників влади Білокуракинщини. Серед стратегічних напрямів керівник району Сергій Іванюченко визначив розвиток тваринництва, переробної сфери, підтримку наявних та створення нових сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та особистих селянських господарств тощо. Зокрема, передбачено розширення свинокомплексу, в якому до кінця 2019 року буде збільшено поголів’я до 3600 голів, створення птахоферми на 22000 голів. До речі, свинокомплекс дасть змогу поповнити бюджет району на 3,5 мільйона гривень щорічно. Крім того, планується створення цеху з виробництва пластівців потужністю 90 тонн на рік та цеху фасування меду. Заплановані реконструкції м’ясокомбінату та інших виробничих об’єктів збільшать кількість робочих місць.


Стосовно реалізації реформи децентралізації було зазначено, що на базі вже створеної Білокуракинської громади, де відбулися вибори та сформовано всі виконавчі й представницькі органи, до 2020 року в межах району буде створено одну об’єднану територіальну громаду.


Під час дискусії з керівниками департаментів облдержадміністрації було приділено увагу розвитку сільського господарства, функціонуванню та поточному стану закладів охорони здоров’я, освіти, культури. Підлягали розгляду і варіанти вирішення накопичених питань водопостачання району, створення опорних шкіл, організації роботи житлового фонду тощо.


За результатами презентації було відзначено високий рівень взаємодії місцевих органів влади з райдержадміністрацією, що насамперед дає змогу вдало реалізовувати заплановані заходи.

Луганська область.