Днями американська газета The New York Tіmes опублікувала статтю, у якій із посиланням на «експертний аналіз та оцінки розвідслужб» висунула припущення, що до успіхів випробувань міжконтинентальної балістичної ракети Північної Кореї може бути причетний українським завод.

 

Йдеться про дніпропетровський «Південмаш», якому приписують виробництво двигуна для ракети і продаж на чорному ринку. Україна не постачала ракетні двигуни та будь-які ракетні технології до Північної Кореї. Вважаємо, що ця антиукраїнська кампанія спровокована російськими спецслужбами для прикриття своєї участі в північнокорейських ядерних та ракетних програмах, — так відреагував на скандальну публікацію Секретар РНБО України Олександр Турчинов.


Інформаційне припущення американського видання спростували і на «Південмаші», і у Державному космічному агентстві України.


Вищезгадана стаття The New York Tіmes має ознаки цілеспрямованої інформаційної атаки на Україну. Цей ракетно-двигунний скандал нагадує пріснопам’ятний кольчужний скандал, який свого часу мав потужний вплив на розвиток як внутрішньої обстановки в Україні, так і україно-американських відносин. Так вважає директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.


«У матеріалі немає жодного факту, доказу, посилань на свідків чи учасників цієї «оборудки» між Україною та КНДР — лише припущення, домисли, фантазії та маніпулятивні оцінки. При цьому автори публікації та дослідження з незрозумілих причин відкидають причетність Росії та Китаю до можливої передачі ракетних технологій до КНДР. А ще у статті вимальовується майже апокаліптична картина «постреволюційної» України, де ракетний завод у Дніпрі, який процвітав за часів СРСР та дружби з Росією, потерпає від відсутності контрактів і вимушений торгувати на чорному ринку ракетними двигунами... Описана ситуація більше схожа на сценарій пропагандистської програми російського телебачення і не може претендувати на серйозне дослідження чи журналістське розслідування», — каже експерт. Він акцентує увагу на тому, що в РФ ще з радянських часів зберігалася значна кількість двигунів РД-250 (про які йдеться у статті) та окремих їх елементів. І саме з території Росії вони могли з легкістю потрапити до північнокорейських лабораторій.


Загалом цей фейк, на думку директора ЦДАКР, може бути частиною спланованої російськими спецслужбами інформаційної операції проти України. А її завдання — «перевести стрілки» з власних поставок ракетних технологій РФ до КНДР, не допустити нового рівня відносин між Україною та США, зірвати процес підготовки рішення адміністрації США щодо передачі Україні летального озброєння, створити умови для розвалу міжнародної коаліції підтримки нашої країни тощо.