«З самого початку нинішнього протистояння я закликав до діалогу, будучи категоричним противником силових варіантів, а тим паче — кровопролиття. Це мій життєвий принцип — жодна влада не варта й краплі пролитої за неї крові», — йдеться у зверненні Президента до співвітчизників, оприлюдненому на офіційному веб-сайті глави держави. Саме цим принципом, зазначається у ньому, керманич керувався у 2004 році, коли зупинив своїх прихильників від зіткнення з прихильниками свого опонента. «Тому і в нинішньому конфлікті я робив ставку на діалог», — сказав він.

В. Янукович нагадав, що певні перемовини таки відбулися: «Ми реалізували дві амністії — першу після грудневих подій. І другу, що вступила в дію 17 лютого. Треба ж було опозиційним лідерам так зробити, що вже наступного дня, 18 лютого, вони закликали радикальну частину майдану до збройної боротьби. Опозиціонери не лише не дочекалися відкриття засідання парламенту, на якому повинні були голосуватися закони, які змінили б Україну. Вони навпаки — заблокували Верховну Раду, не давши можливості ухвалити ці зміни. Поставили вимогу — всю владу опозиції і негайно. Не маючи на це мандата народу, в незаконний спосіб, порушуючи Конституцію України, ці, з дозволу сказати, політики, вдаючись до погромів, підпалів і вбивств, намагалися захопити владу».

За словами Президента, опозиційні лідери знехтували основним принципом демократії — владу здобувають не на вулицях чи майданах, а лише на виборчих дільницях. «Я не раз говорив їм — незабаром вибори. Якщо народ довірить вам — будете при владі. Якщо не довірить — не будете при владі. Але і перше, і друге має статися в законний спосіб, так, як велить Конституція України», — сказав він.

Глава держави переконаний: межу опозиційні лідери перейшли, коли закликали людей до зброї. «Це — кричуще порушення закону. І законопорушники повинні стати перед судом, який визначить їм міру покарання. Це не моя забаганка, це мій обов’язок як Гаранта Конституції — забезпечити мир в країні, спокій громадян і справедливість стосовно кожного», — наголосив В. Янукович.

Виходячи з цього, Президент закликав лідерів опозиції, які переконують, що вони теж прагнуть мирного врегулювання, негайно відмежуватися від тих радикальних сил, які провокують кровопролиття і зіткнення з правоохоронними органами. У протилежному ж випадку — визнати, що вони підтримують радикалів. І тоді з ними буде інша розмова.

 

Глава держави також висловив співчуття всім тим, хто втратив рідних і близьких у «цьому безглуздому конфлікті».

Дослівно

Президент Віктор Янукович: «Скажу щиро, у мене бувають радники, які намагаються мене схилити до жорстких варіантів — до застосування сили. Але я завжди вважав застосування сили помилковим підходом. Є кращий і більш ефективний спосіб — знайти спільну мову. Піти на компроміс. Домовитися. Я вже казав не раз, що у такому випадку дещо втратить влада. Втратить і опозиція. Але виграє Україна. Я наполегливо закликав утриматися від радикальних дій. Але мене не почули. Повторюю і звертаюсь знову. Ще не пізно дослухатися. Ще не пізно зупинити конфлікт».