Перелік підакцизних товарів пропонують розширити. Відповідний проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком окремих товарів зареєстровано у Верховній Раді. Автори документа — народні депутати від фракції «Блоку Петра Порошенка» Віталій Гудзенко, Геннадій Чекіта, Олександр Жолобецький, Руслан Сольвар.


Парламентарії пропонують оподатковувати енергетичні безалкогольні напої з кофеїном та встановити на них ставку акцизного податку в розмірі сім гривень за літр.


Також, відповідно до законопроекту, знижується акциз на горілку до 105,8 гривні за літр та встановлюється податок на коньяк у розмірі 96,5 гривні за літр.


У законопроекті зазначено, що з 2011-го по 2014 рік зростання акцизів на горілку і лікеро-горілчані вироби було поступовим і несуттєвим (з 20 до 32 гривень за літр), але з 2014-го по 2017-й ставки підвищилися більш як утричі.


Відповідно до Податкового кодексу, уряд має індексувати акцизи щорічно на рівень інфляції, але динаміка підвищення ставок була вищою від цих показників і не відповідала темпам зростання заробітної плати населення.


На думку народних депутатів, наслідком економічно необґрунтованого збільшення податку стало різке зменшення обсягів виробництва і реалізації на внутрішньому ринку горілки та лікеро-горілчаних виробів, а, відповідно, і надходжень до бюджету.


Автори законопроекту переконані, що ухвалення документа дасть змогу збільшити надходження до бюджету майже на 1,2 мільярда гривень за рахунок нарощення легального виробництва горілки та коньяку. А з додаванням енергетичних напоїв, які містять кофеїн, до переліку підакцизних товарів державна скарбниця теж наповнюватиметься.