Верховна Рада намагається стати головним антикризовим центром, від якого залежить відновлення порядку та спокою в країні. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічі зі співдоповідачами Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Марієттою де Пурбе-Лундін та Мейліс Репс.

В. Рибак високо оцінив готовність співдоповідачів Моніторингового комітету вдруге приїхати до України в непростий для країни час. Він також відзначив увагу Ради Європи до України, про що, за його словами, свідчать регулярні зустрічі Генерального секретаря Т. Ягланда з керівництвом держави.

Глава парламенту зауважив, що українська сторона доклала всіх зусиль, щоб створити належні умови для успішного виконання місії Комісара Ради Європи з прав людини Нільса Муйжнієкса, який нещодавно відвідав Україну, і запевнив співдоповідачів, що з боку керівництва держави докладаються зусилля, щоб їхнє перебування в Україні було також продуктивним.

В. Рибак поінформував співдоповідачів про ситуацію в країні, і наголосив, що в Україні уважно стежать за реакцією Ради Європи на ці події та високо цінують конструктивний підхід і готовність надати практичну допомогу в розв’язанні внутрішньополітичних проблем. «Ми взяли до уваги вашу заяву від 17 січня щодо пакета законопроектів, прийнятих Верховною Радою України 16 січня, — сказав він. — 28 січня 2014 року позачергова сесія парламенту скасувала дев’ять законодавчих актів, які депутати схвалили 16 січня, а 29 січня депутати прийняли закон про «амністію», який дасть змогу звільнити всіх затриманих, хто не здійснював серйозних правопорушень». Також, за його словами, 17 лютого, після відповідного повідомлення Генерального прокурора про фактичне вчинення учасниками масових акцій сукупності необхідних дій, закон про «амністію» набрав чинності. Однак, зазначив Голова Верховної Ради, заклики лідерів опозиції до мирної ходи до парламенту у вівторок призвели до масових заворушень, під час яких загинули десятки людей, сотні поранено.

В. Рибак підкреслив, що Президент України Віктор Янукович під час свого звернення до народу України в середу вночі закликав лідерів опозиції «до діалогу й мирного врегулювання кризи, знайти спільну мову, піти на компроміс, бо від цього виграє Україна» та наголосив, що «жодна влада не варта й каплі пролитої за неї крові».

Голова Верховної Ради України висловив переконання, що парламентський процес є найкращим демократичним шляхом для віднайдення відповідей на питання, які ставить перед державою суспільство.

В. Рибак наголосив на незмінності курсу нашої держави щодо якнайшвидшого завершення виконання взятих на себе зобов’язань перед Радою Європи, що за його словами, «безперечно, є спільною відповідальністю всіх гілок влади в Україні». Він зазначив, що Україні залишилось виконати останнє з формальних зобов’язань, узятих на себе при вступі до Ради Європи — йдеться про зміну ролі і функцій інституту прокуратури в Україні. Керівник парламенту підкреслив, що Верховна Рада готова розглянути цей законо-проект у другому читанні і в цілому.

Своєю чергою співдоповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи закликали парламентаріїв України до діалогу та всебічного розслідування обставин загибелі людей під час сутичок 18 лютого. На думку М. де Пурбе-Лундін, до складу комісії, що буде займатися розслідуванням, слід залучити незалежних представників, у тому числі міжнародних експертів.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак.

Марієтта де Пурбе-Лундін (ліворуч) і Мейліс Репс.