Нині про відсутність або недостатню кількість лікарських засобів у лікарнях говорять усі. Здебільшого у несвоєчасному проведенні закупівель, недопостачанні лікарських препаратів, відсутності контролю за їх використанням звинувачують Міністерство охорони здоров’я. Але звинувачувати в усьому лише МОЗ не правильно, переконана представниця Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко («Об’єднання «Самопоміч»). Адже ліки, за її словами, закуповуються також і за кошти місцевих бюджетів.


Порушити цю тему депутата змусило звернення жінки, яка терміново потребувала лікарських препаратів. «У місцевій лікарні їй сказали, що необхідні препарати відсутні, бо поставок з Києва ще не було. В аптеках цих ліків не було також. Я одразу звернулася до МОЗ. Там перевірили, і виявилося, що у регіоні, в якому проживає хвора, відсутні не всі препарати. Один із необхідних лікарських засобів уже поставлений, а решта мала бути поставлена протягом 1—2 тижнів. Крім того, у МОЗ запевнили, що поки решту ліків довезуть, необхідну кількість для хворої виділять із резерву. Був потрібний лише запит з обласного департаменту охорони здоров’я. Проте після звернення до місцевого управління з’ясувалося, що там усі необхідні препарати наявні, оскільки вони закуплені за кошти місцевого бюджету», — написала І. Сисоєнко на своїй сторінці у Фейсбуці.


Тож виникає запитання: якщо лікарські засоби закуплені, якщо вони є в наявності, то чому ця інформація закрита від людей, зауважила обраниця, навіть попри те, що це питання нормативно врегульовано.


Згідно з наказом МОЗ від 26.04.2017 № 459 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11 липня 2017 р.      № 841/30709) керівники територіальних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я зобов’язані забезпечити контроль за розміщенням та щотижневим оновленням на інформаційних стендах у лікарнях відомостей про наявність лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів та харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, отриманих за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності та гуманітарної допомоги.


Тобто має оприлюднюватися інформація про залишки всіх ліків, які є в лікарнях. Тож необхідна нормативна база розроблена та затверджена. Наказ доведений до відома керівників територіальних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та зобов’язує їх забезпечити його виконання. Однак не виконується. Або, можливо, виконується лише у деяких лікарнях.


З огляду на це, народний депутат звернулася до керівників місцевих структурних підрозділів з питань охорони здоров’я і до керівників усіх лікувальних закладів з проханням забезпечити виконання наказу МОЗ, відкрити інформацію про ліки у своїх лікарнях.