Представники парламентської фракції «Народний фронт» очолили рейтинг кращих депутатів-мажоритарників за результатами роботи в липні 2017 року. Відповідні дані оприлюднила Громадянська мережа «ОПОРА».


Так, за сукупністю всіх показників депутатської активності лідирує Максим Бурбак із Чернівецької області (голова фракції «Народний фронт»). Протягом місяця він не пропустив жодного пленарного засідання, зареєстрував два проекти постанов і стільки ж законопроектів.


Крім того, один із раніше поданих М. Бурбаком законопроектів у липні став чинним актом. Депутат подав один запит щодо проблеми округу та 14 разів виступав під час пленарних засідань. Щоправда, зауважують у Громадянській мережі, в окрузі порівняно з іншими місяцями депутат був менш активний — не проводив особистих прийомів. Проте вісім разів відвідував округ. Відзвітував також про роботу в парламенті в місцевих ЗМІ. Крім нього, топові позиції в загальному липневому рейтингу посіли його колеги по фракції Михайло Бондар та Анатолій Дирів.


Водночас, за окремо взятими показниками активності лідери рейтингу дещо відрізняються. Зокрема, найактивнішим у парламентській роботі був Сергій Каплін з БПП (у загальному рейтингу він посів шосту позицію). С. Каплін зініціював чотири законопроекти та став співавтором двох і долучився до колективного подання ще двох проектів постанов. А його однопартієць Іван Рибак є лідером за показниками роботи в окрузі (у загальному місячному рейтингу — на дев’ятому місці). Він провів шість особистих прийомів виборців та здійснив 15 візитів до округу.


Понад 86% проаналізованих «ОПОРА» депутатів протягом липня не реєстрували в парламенті власних проектів постанов. Натомість 74% ініціювали щонайменше один проект закону. Найбільшу кількість законопроектів (14) зареєстрував Андрій Вадатурський з фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Абсолютна більшість законопроектів, зареєстрованих депутатами в липні 2017 року, стосуються загальнонаціональних питань, а не проблем виборчих округів. І лише 13% законопроектів порушують питання, пов’язані зі змістом передвиборних програм депутатів.


Загалом у Громадянській мережі «ОПОРА» зауважили, що практика звітування народних депутатів перед виборцями залишається недостатньо врегульованою і малопопулярною серед обранців. Так, звіт оприлюднили лише 18% народних обранців. 48% депутатів прозвітували частково — інформували виборців про свою роботу через соціальні мережі та повідомлення в медіа. 34% парламентаріїв не звітували в липні взагалі.


Вл. інф.