За підсумками першого півріччя 2017 року обсяг експорту товарів з України порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшився на 24,2 відсотка (або на 4,03 млрд. дол.) і становить 20,7 млрд. дол. Про це повідомили у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України. За інформацією відомства, у структурі експорту товарів найбільша частка традиційно належить продукції АПК та харчової промисловості (42 відсотки), металургійного комплексу (23), машинобудування (11,4) і мінеральним продуктам (9,6 відсотка).

 

Серед регіонів України найбільший позитивний внесок у динаміку експорту товарів за перші шість місяців цього року спостерігався у місті Києві (+4,9 відсоткового пункту), Дніпропетровській (+4,4), Донецькій (+3,4), Запорізькій (+2,1), Полтавській (+1,4), Київській (+1,2) та Вінницькій (+1,2) областях. Сумарний внесок цих семи регіонів — +18,6 відсоткового пункту, що становить 76,9 відсотка загального приросту експорту.


Зокрема, як повідомляє наш власний кореспондент у Вінницькій області Віктор СКРИПНИК, з початку року підприємства регіону більш як наполовину збільшили експорт продукції за межі держави.


Зарубіжні споживачі придбали товарів з вінницькою маркою на загальну суму майже 588 мільйонів американських доларів, це на 204 мільйони більше порівняно з таким само періодом 2016-го.


Керівник департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької облдержадміністрації Володимир Мережко уточнив, що зовнішньоторговельні операції вінничани здійснюють із партнерами 128 країн. Найбільше товарів реалізовано в Індії, Польщі, Іспанії, Туреччині, Білорусі, Єгипті, Китаї, Італії та Нідерландах. Основну частину становить продукція сільського господарства та харчової промисловості. Дедалі більше постачають за кордон готових харчових продуктів, їх показник становить майже 20 відсотків від загальної кількості експорту. За межами держави купують машини, обладнання, механізми, продукцію хімічної галузі, текстиль та вироби з нього тощо.