Заплановані напередодні на вчора, на 11-ту годину ранку, переговори між лідерами опозиції та Президентом Віктором Януковичем не відбулися. Обидві сторони наразі сходяться на тому, що насамперед треба домовитися про зупинення силового протистояння на вулицях Києва, щоб уникнути подальшого кровопролиття та жертв. У провладній більшості пропонують підписати спільний документ. В опозиції пропонують долучити до переговорів іноземних посередників.

На запитання, чи відбудеться зустріч опозиції із Президентом прес-секретар лідера «УДАРу» Віталія Кличка Оксана Зінов’єва відповіла: «Поки що ні. Судячи з того, що було вночі, і заяви Януковича про те, що Майдан має розійтися, люди — скласти зброю (незрозуміло, щоправда, яку), переговори не призначили». У прес-службах інших лідерів опозиції також не відповіли, коли може відбутися черговий раунд.

Один із лідерів «Батьківщини», голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко в ефірі одного з телеканалів висловив думку, що подальші переговори у форматі «лідери опозиції—Президент» себе вичерпали, бо не приведуть до жодного результату. За його словами, є неприйнятною пропозиція Президента і його команди про те, що людям, які вийшли на мирну демонстрацію, після чого їх побили і посадили в СІЗО (а дехто навіть загинув), пропонують визнати себе терористами, розійтися, і проти них, очевидно, будуть застосовані кримінальні переслідування. І лише після того Президент нібито буде готовий говорити про ухвалення якихось рішень. «Зрозуміло, що такий варіант не може бути підтриманий, а тому, я переконаний, необхідна відповідна міжнародна місія уповноважених осіб із числа знаних, авторитетних політиків чи колишніх президентів європейських країн, яка б узяла на себе посередництво в організації переговорного процесу між Президентом та опозицією», — зазначив Микола Томенко. На його погляд, умовою для початку такого переговорного процесу повинна бути згода обох сторін на перемир’я на час проведення таких переговорів. «І одна, й інша сторона на час таких переговорів має чітко взяти на себе зобов’язання зупинити насильницькі дії і дати можливість міжнародній місії провести результативний переговорний процес між владою та опозицією», — зазначив політик.

Перший заступник керівника фракції Партії регіонів Михайло Чечетов у коментарі «Голосу України» повідомив, що зустріч Президента з лідерами фракцій перенесено. «Причини і на коли вона перенесена, мені невідомо, — сказав парламентарій. — У будь-якому разі такі зустрічі будуть, як не сьогодні, то завтра». За словами М. Чечетова, у четвер має відбутися сесія Верховної Ради. «Ця сторінка, яка на жаль, скраплена кров’ю людей, має бути перегорнута, і лише шляхом знаходження загальнонаціонального компромісу можемо локалізувати політичні конфлікти і ввести ситуацію в Україні в нормальне русло, — підкреслив депутат. — Дуже шкода, що ми, вже йшли шляхом компромісу, особливо після реалізації закону про «амністію» — адже, здавалося, уже було видно світло в кінці тунелю, амністували понад 100 людей, котрі переступили закон, з другого боку, було звільнено всі будівлі обласних адміністрацій та Київради, — і в цей час було організовано брудну криваву провокацію». Водночас М. Чечетов звернув увагу на те, що три дні опозицією анонсувалася «мирна хода», а після поїздки лідерів опозиції до Німеччини ситуація змінилася радикально. «Таке враження, що Захід в черговий раз у великій геополітичній грі проти Росії розіграв українську карту, — вважає політик. — Таке враження, що Заходу не вигідно, щоб ситуація в Україні стабілізувалася, бо тоді одразу почнуть працювати всі домовленості з Росію, пакет економічних домовленостей. І щоб не дати можливості отримати Росії дивіденди з цих домовленостей, таке враження, що ледь не проінструктували наших політиків, керівників опозиції, що завершення політичної кризи не вигідне і потрібна нова ескалація насильства». М. Чечетов нагадав незмінну позицію Партії регіонів: доки триватимуть переговори лідерів фракцій із Президентом, парламент має працювати над соціально-економічними актами. «Щодо Конституції наша позиція не змінилася, — додав він. — Ми ніколи не підемо на те, щоб одним розчерком пера 226 голосами змінити Конституцію. Є конституційна процедура — дві сесії».

У свою чергу народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник заявив, що регіонали готові до підписання документа між владою та опозицією, який свідчитиме про намагання вийти з конфлікту без застосування сили. За його словами, місце зустрічі представників влади, Президента з опозиціонерами поки що невідоме. Це може бути будівля Верховної Ради, адміністрації Президента чи інша. А депутат-регіонал Віталій Грушевський закликав відновити роботу Верховної Ради і вислухати на сесії всіх бажаючих висловитися. «Кожен народний депутат у будь-якій політичній силі має свою думку, і повірте: вона відрізняється від думки лідерів. Нехай люди послухають ці думки», — цитує В. Грушевського прес-служба Партії регіонів. — Треба продовжити переговори з тими, хто має на меті конструктивні зміни в Україні, хто має на меті її розвиток і процвітання. Також необхідно притягнути до відповідальності тих, хто ввів людей в оману, хто спровокував смерті, хто марить особистою владою в будь-який спосіб».

Група позафракційних депутатів та декілька депутатів від Партії регіонів (загалом 19) виступили із заявою скликати негайно пленарне засідання для зупинення кривавого конфлікту. Таку заяву оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуку голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони позафракційний Володимир Литвин. «Закликаємо всіх народних депутатів негайно розпочати пленарні засідання, прийняти вичерпні рішення для зупинення кривавого розвитку подій та врегулювання протистояння мирними засобами», — йдеться в заяві. Депутати пропонують не переривати роботу Верховної Ради до розв’язання конфлікту, розглядати всі питання публічно, виключно в сесійній залі. «Верховна Рада зобов’язана взяти на себе свою відповідальність за розв’язання громадянського конфлікту», — переконані депутати.

Учора відбулася зустріч лідерів опозиційних сил із послами зарубіжних країн. Після цієї зустрічі лідер «УДАРу» Віталій Кличко заявив про потребу запровадити невідкладні санкції проти представників влади, винних в ескалації конфлікту і застосуванні сили, та негайно спрямувати в Україну спостерігачів високого рівня, які були б присутні на переговорах з Януковичем, фіксували рішення і були б гарантами їх виконання.

А згодом три опозиційні сили — «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» — розповсюдили заяву із закликом зробити все, щоб запобігти подальшому кровопролиттю. «Вести переговори з режимом, чия політика призвела до смерті багатьох людей, — справа вкрай неприємна, але ми зобов’язані зробити все можливе і навіть неможливе, щоб запобігти подальшому кровопролиттю, — йдеться в заяві. — Янукович перш за все має забезпечити повне перемир’я, гарантувати відсутність силового тиску на Майдан, відвести внутрішні війська та спецпідрозділи із зони безпосереднього контакту з Майданом, відмовитися від спроб «розчистити, розчавити чи придушити» Майдан».

Дослівно

Представник Президента України у Верховній Раді Юрій МІРОШНИЧЕНКО:

— Ми наполягаємо на тому, щоб рішення було в правовому полі, але ми не заперечуємо проти певних політичний документів. Понад те, ми пропонуємо, щоб було ухвалено політичні документи, спільний план дій щодо реформування Конституції, організації діяльності Кабінету Міністрів.