Усі земельні питання, як у межах, так і поза межами населених пунктів в об’єднаних територіальних громадах мають вирішуватися за рішенням або погодженням ради ОТГ. Саме це й передбачено у законопроекті, розробленому Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин».

 

За словами першого заступника міністра В’ячеслава Негоди, проект передбачає розширення повноважень органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин, наділення рад об’єднаних громад повноваженнями розпоряджатись землями державної власності в межах усієї території громади.


«Урядова Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади передбачає забезпечення повсюдності місцевого самоврядування базового рівня. Тобто ради спроможних громад повинні впливати, а отже, і нести відповідальність за все, що відбувається на їх території. Тому маємо нарешті передати і земельні питання під юрисдикцію об’єднаних громад. Юрисдикція ця має поширюватися на усю територію громад, а не обмежуватися, як нині, землями в межах населених пунктів», — зауважив В. Негода.


Цим проектом вносяться зміни до Земельного кодексу, законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про оренду землі». Так, до повноважень об’єднаних громад у галузі земельних відносин пропонується віднести: розпорядження землями державної власності; надання земельних ділянок у користування із земель державної власності; зміну цільового призначення земельних ділянок приватної власності щодо земельних ділянок, розташованих за межами населеного пункту; передачу земельних ділянок у власність або у користування для всіх потреб із земель державної власності. А також продаж громадянам і юридичним особам земельних ділянок державної та комунальної власності тощо. З повним текстом законопроекту можна ознайомитися на сайті Мінрегіонбуду.


Водночас у законопроекті визначено перелік земель державної власності, які не можуть передаватися у комунальну власність.


Підготовлений Мінрегіонбудом законопроект вже оцінили представники Держгеокадастру, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та експерти і відзначили його актуальність та важливість для об’єднаних громад та реформи в цілому. Далі документ передадуть на опрацювання та погодження до центральних органів виконавчої влади. Вже восени він має надійти до Верховної Ради.