Непросто було підготувати незвичайний подарунок до свята працівникам підприємства з вирощування саджанців декоративних троянд, що у селі Некрасове неподалік від Вінниці.


— Кожен патріот держави по-своєму готується до свята Незалежності, — розповів «Голосу України» агроном підприємства Віктор Дробот. — Ми вирішили виростити квіти кольорів державного прапора. Для цього підготували дві ділянки. На одній висадили квіти яскраво жовтого кольору, а ось з блакитним виникла проблема.

 

Посадити поруч ділянки кольору державного прапора — ідея агронома Віктора Дробота.

Фото автора.

Як пояснив співрозмовник, троянд блакитного кольору не існує у природі. Довелося замінити його максимально наближеним відтінком. Підібрали ніжно-бузковий. «Зверніть увагу, — продовжує Віктор. — Кольори прапора у нас у двох місцях. Експериментували з відтінком. В одному місці висадили один сорт, в іншому — інший. Шкода, що селекціонери не вивели блакитних пелюсток».


Трояндовий килим вражає навіть тепер, після того, як минув пік цвітіння. Найбільш пишно пелюстки квітнуть у середині липня. Втім, квітами тут не займаються. Пелюстки опадають і залишаються на плантаціях для удобрення ґрунту. «Основна продукція — саджанці, — наголошує керівник підприємства Олександр Дусанюк. — Вирощуємо 60 сортів троянд. Багато? Та ні! У світі їх налічують майже шість тисяч. Європейці культивують майже п’ятсот сортів...».


У дні канікул підприємство дає можливість заробити грошей студентам, старшокласникам. 


«Хоч сьогодні готові прийняти понад десять осіб, — уточнює співрозмовник. — Загалом робітників треба ще більше. Причому робота у нас не сезонна, як дехто вважає. Працюємо весь рік. У теплу пору на плантаціях, взимку і навесні — на складах і в теплицях».


Вінницька область.