Міністерство юстиції та уряд за підтримки Верховної Ради послідовно борються з таким явищем, як рейдерство. Йде бій зі спробами захопити бізнес, майно і землю зокрема.


«Ми всі знаємо, що реформи у країні було спрямовано на децентралізацію та передання повноважень центральних органів влади на місця, як от реєстрація нерухомості та бізнесу, але, на жаль, багато хто із суб’єктів, які отримали повноваження з реєстрації, не змогли подолати в собі спрагу легкої наживи і перейшли на «темний» бік рейдерських схем. Саме тому, на початку 2016 року було створено Комісію з розгляду скарг на дії державних реєстраторів при Мін’юсті, яка й має повноваження скасовувати рейдерські рішення недобросовісних реєстраторів за скаргами справжніх власників майна», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат від «Народного Фронту» Андрій Помазанов (на знімку).

 


За його словами, лише за останній місяць роботи антирейдерської комісії було задоволено 33 скарги на незаконні дії реєстраторів. 13 із них — щодо земель, 16 — щодо нерухомого майна, 4 — щодо юридичних осіб та фізосіб-підприємців. «За результатами розгляду скарг комісією анульовано доступ до Держреєстру речових прав на нерухоме майно для одного реєстратора, а дванадцятьом заблоковано доступ на період від трьох до шести місяців. Загалом комісія задовольнила скарги і скасувала незаконні дії реєстраторів щодо 930 земельних ділянок загальною площею 1298 гектарів. І це лише за місяць своєї роботи», — повідомив депутат.


А. Помазанов нагадав також, що восени 2016 року прийнято антирейдерський закон, яким було знівельовано більшість рейдерських схем та встановлено відповідальність у вигляді 10 років ув’язнення для всіх учасників незаконного захоплення чужого майна: рейдерів, реєстраторів, вигодонабувачів тощо.


До того ж, додав парламентарій, дев’ятого серпня поточного року уряд одноголосно підтримав ініціативу міністра юстиції Павла Петренка щодо створення в регіонах оперативних штабів, покликаних боротися зі спробами рейдерських захоплень земель та зібраного врожаю. До складу цих штабів, які діють на базі обласних державних адміністрацій, входять представники територіальних підрозділів Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Держгеокадастру, аграрних асоціацій, профільних громадських об’єднань.


«Такі антирейдерські аграрні штаби запрацювали в усіх регіонах нашої держави, і я, як народний депутат, якому небайдужі питання захисту права власності наших громадян, особисто контролюватиму роботу цих штабів.

Більше того, в межах боротьби конкретно з аграрним рейдерством при центрах безплатної правової допомоги Міністерства юстиції сформовано мобільні групи. Вони вже їздять по селах і надають юридичну допомогу людям на місцях», — наголосив депутат.


Водночас він розкритикував спроби деяких політиків дискредитувати і звинуватити в корупції представників відомства. Такі дії окремих народних депутатів він назвав «щонайменше непрофесійними».


«Я жодним чином не хочу нікого ні хвалити, ні сварити, недоліки завжди можна знайти в роботі будь-якого відомства та будь-якої людини, немає межі досконалості, але треба працювати без зупинки із тими завданнями, які нам доручено народом», — констатував він.