Який має бути контроль за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України? Відповідь на це запитання шукали учасники прес-конференції, що відбулася в Українському кризовому медіа-центрі.


У Мінрегіоні вважають, що наглядові повноваження слід надати місцевим державним адміністраціям та центральному органу виконавчої влади.


Асоціація міст України у свою чергу звернулася безпосередньо до представників громад із проханням висловити свою думку щодо того, які мають бути взаємовідносини між органами місцевого самоврядування та державної виконавчої влади.


За словами виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, від громад надійшло понад 100 пропозицій щодо вдосконалення цього законопроекту. «Зокрема, треба запровадити норму, яка б убезпечила населені пункти під час об’єднання від певних конфліктів із районною радою, передачі майна тощо. Крім того, пропонуємо знівелювати ризики, які стосуються затвердження місцевих бюджетів», — зауважив він.


Загалом, на думку О. Слобожана, законопроект має бути вдосконалений так, щоб контроль був дієвим та виваженим, щоб було досягнуто цілей, поставлених у Концепції реформи місцевого самоврядування. Крім того, О. Слобожан наголосив на важливості конституційних змін. «Вони поставлять фінальну крапку у завершенні реформи», — констатував він.


Вл. інф.