Новий навчальний рік на Львівщині відзначиться масовим відкриттям шкіл — 1 вересня шкільні двері вперше відкриються одразу перед учнями шести нових шкіл як у Львові, так і в селах області. Отже, Львівщина вийшла на перше місце в Україні за кількістю нових шкіл. Про це кореспондентові «Голосу України» повідомила директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА Любов Мандзій: «Школи відкриють у селі Сторона Дрогобицького району, Нижня Яблунька Турківського району, а також у селах Наварія, Гамаліївка, та Сокільники — всі вони розташовуються недалеко від Львова». Окрім того, 1 вересня шкільний дзвоник уперше пролунає у приватній школі в житловому масиві Сихів у Львові. А до кінця року в експлуатацію в області планують здати ще одну школу у Стрийському районі.


Любов Мандзій пояснила, що йдеться про шкільні приміщення, які тривалий час були довгобудами: в області знайшли можливість поєднати зусилля державного та місцевих бюджетів і завершити зведення шкіл. У частині цих сіл хоча формально школи й були, однак без жодних умов для нормального навчання. Це були, за словами Любові Мандзій, «шевченківські хати». Наприклад, мешканці Наварії мусили дітей возити або до районного центру Пустомити, або ж до Львова. Натомість тепер вони отримають сучасну школу, в якій навіть буде гімназійний клас. Так само в жахливому стані перебувала і школа в селі Нижня Яблунька, де досі у дві зміни навчалися понад 250 дітей. Тепер проблему другої зміни тут вирі-шено.


У цих населених пунктах на Львівщині відкривають школи, проте є села, де, на жаль, вимушені зупиняти навчання. За попередніми даними, в новому навчальному році припинять роботу дев’ять малокомплектних шкіл. Ідеться про такі, де навчаються по 4—5 дітей. У такій ситуації набагато простіше довозити їх до сусіднього села, де є великі опорні школи.

Львівська область.