Шановний пане Президент!


3 серпня 2017 року трудовий колектив відокремленого підрозділу ПАТ НСТУ «Київська регіональна дирекція» на своїх зборах обговорив ЗВЕРНЕННЯ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ філії ПАТ НСТУ «Львівська регіональна дирекція» до Прем’єр-міністра України п. Гройсмана В.Б. та голів Держкомтелерадіо України, Наглядової ради ПАТ НСТУ, професійної спілки працівників культури України.


Загальні збори філії ПАТ НСТУ «Київська регіональна дирекція» одностайно підтримали обґрунтовані у Зверненні львівських колег застереження щодо хибних адміністративних рішень та економічно збиткових управлінських заходів, застосованих Правлінням ПАТ НСТУ для організації творчо-виробничого процесу новоствореного суспільного телерадіомовлення.


З огляду на публічні заяви керівників НСТУ щодо їхньої методології реформування державної системи телерадіомовлення у форму суспільного мовника, мусимо, на жаль, констатувати, що замість глибоко продуманої стратегії нині чиниться експериментальна спроба зменшити обсяги виробництва, що призведе до знищення наявного галузевого кадрового потенціалу та розпорошення його напрацьованих упродовж тривалого часу творчих зв’язків.


Трактуючи на свій лад положення закону про суспільне мовлення, ПАТ НСТУ намагається повністю зруйнувати все цінне, що за багато літ нагромаджено у творчих колективах, не рахуючись із досвідом професіоналів.

Безвідповідально знищується те, що Ви, шановний Петре Олексійовичу, під час традиційних зустрічей із регіональними журналістами аргументовано називали «основою телерадіопростору України». В умовах гібридної інформаційної війни такими діями створюються передумови для послаблення самої місії суспільного мовлення та його ефективного впровадження. Cучасна стратегія інформаційної політики у розвинених європейських країнах, навпаки, свідчить про розширення географії і потужностей саме регіонального телебачення і радіо.


Правління ПАТ НСТУ ухвалило рішення від 31.07.2017 року про ліквідацію філії ПАТ «НСТУ» «Київська регіональна дирекція» та філії ПАТ «НСТУ» «Центральна дирекція канал «Культура». Великі компанії зі значним обсягом власного мовлення будуть реформовані у творчі об’єднання, що призведе до різкого зменшення програм в ефірі і скорочення працівників. А це порушення Генеральної угоди про соціальний захист працівників України, укладений Прем’єр-міністром та головою Федерації профспілок України, де допускається лише три відсотки річного скорочення у трудових колективах України. До речі, на засідання правління, де було прийнято настільки необґрунтоване рішення, навіть не запросили керівників обох філій.


Водночас із 29 колишніх обласних державних ТРК, а нині — філій ПАТ НСТУ, передбачається створити 9 центрів (хабів), а решту перетворити на бюро, де готуватимуться лише інформаційні сюжети. Таким чином запроваджується жорсткіша централізація, ніж навіть за радянських часів, коли журналістські колективи були «гвинтиками» апарату комуністичної пропаганди. Таке повернення в минуле тим паче незрозуміле за часу, коли в незалежній Україні дії влади спрямовуються на децентралізацію й демократизацію суспільного життя за європейськими стандартами. Більше того, складається враження, що під виглядом скорочення програм запроваджується прихована цензура. Це помітно передусім на ставленні до української тематики. Так, філія ПАТ НСТУ «Київська регіональна дирекція» в кілька перших місяців 2017 року, фактично без грошей, змогла запровадити 8 нових телевізійних програм. Також спільно із каналом «Культура» змогли значно розширити висвітлення вітчизняної історії, мистецтва, наповнили ефір українськими піснями, поезією, повернулися до тематики освітнього мовлення.


Варто нагадати, що ми вже пережили кілька реорганізацій зі скороченням і працівників, і фінансування, та навіть за таких умов не знизили рівень своєї творчої діяльності. Приміром, радіо «Голос Києва», що входить до складу київської регіональної філії ПАТ НСТУ, має найбільшу кількість слухачів серед регіональних філій на УР-1, а в міжнародному рейтингу серед кількох тисяч онлайн-радіостанцій світу посідає 29-те місце. Філія ПАТ НСТУ «Київська регіональна дирекція» випускає в ефір щодоби майже шість годин власного мовлення на телебаченні і сім з половиною годин на радіо. Для порівняння: в НСТУ, що має значно більші бюджет і штат працівників, якісно вищий рівень технічного забезпечення, — аналогічний показник. У разі ліквідації Київської філії в час проведення децентралізації зменшиться інформаційне забезпечення столичного регіону.


Впадає в око те, що рішенням про ліквідацію наших компаній з’являються передумови для корупційних схем. Це насамперед стосується будівлі на Хрещатику, 26.


Нинішня реорганізація майже трьох десятків філій зі скороченням фахівців — це знищення інтелектуального потенціалу держави в умовах інформаційної війни, перетворення тисяч журналістів і технічних працівників сфери телерадіомовлення на «зайвих людей».


І найголовніше. Із благословення Наглядової ради ПАТ НСТУ (17 осіб) і семи членів правління новоутвореної компанії суспільного мовлення фактично відбувається перекроювання телерадіоінформаційного простору нашої держави, внаслідок чого дві третини областей України, а отже, обласні територіальні громади, будуть позбавлені власного інформаційного ресурсу. Скажімо, в Харківській, Полтавській і Сумській областях буде створено так званий хаб із центром, вірогідно, в Харкові, а в Полтаві і Сумах будуть бюро зі штатом 30—35 осіб. Чи зможуть у такому разі журналісти повноцінно висвітлювати життєдіяльність своїх регіонів — відповідь однозначна: ні. То це заради саме отаких маніпуляцій створюється суспільне телерадіомовлення? Зрештою, за яким правом правління ПАТ НСТУ вкупі з Наглядовою радою приймає стратегічні рішення, які безпосередньо пов’язані не лише з інформаційною, а й національною безпекою країни?! Це — прерогатива Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів і РНБО України і нікого іншого.


Шановний Петре Олексійовичу! Звертаємося до Вас не лише як до глави держави, гаранта Конституції, а як до людини, яка не раз демонструвала на практиці розуміння проблем ЗМІ і вміння забезпечувати оптимальні умови для діяльності журналістів. Просимо й цього разу втрутитися в цю ситуацію.


Ухвалено одностайно на загальних зборах трудового колективу філії ПАТ НСТУ «Київська регіональна дирекція» 03.08.2017 року.