Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко побувала на Донбасі. Напередодні нового навчального року уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях разом із заступником голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марією Іоновою та першим заступником голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитром Андрієвським відвідали Авдіївку та ознайомились зі станом підготовки навчальних закладів до 1 вересня.

 

 

«Цьогоріч у День знань загальноосвітні школи Авдіївки поповнять 160 першокласників, і наше спільне завдання — забезпечити сприятливі умови для їхнього навчання», — заявила Ірина Геращенко. Під час поїздки парламентарії відвідали ЗОШ № 1 та ЗОШ № 6, які перебувають у стані реконструкції, та разом із керівником військово-цивільної адміністрації Авдіївки Павлом Малихіним зустрілись з директорами місцевих загальноосвітніх шкіл та дошкільних навчальних закладів. Обговорювали поточну ситуацію в освітній сфері.


Під час наради директори шкіл поінформували про повну готовність навчальних закладів до 1 вересня. У 2016—2017 роках у загальноосвітніх школах міста навчалися 1381 дитина, а дошкільні навчальні заклади відвідували 445 малюків. Через агресію Російської Федерації на сході України, в Авдіївці частково зупинили діяльність дві школи та три дошкільні навчальні заклади, однак місцева влада вживає всіх заходів для врегулювання проблемних питань у сфері освіти. Зокрема, за рахунок місцевого бюджету проводяться капітальні та поточні ремонти, на які цьогоріч виділено понад 3,5 мільйона гривень.


За інформацією Павла Малихіна, в період з 2017-го по 2018 рік середню освіту в Авдіївці здобуватимуть 1386 учнів, а дошкільні навчальні заклади відвідуватимуть 462 дитини. Під час зустрічі освітяни повідомили про вагому підтримку міжнародних партнерів України. Так, для відновлення однієї зі шкіл уряд Польщі виділив 25 тисяч євро. У листопаді за підтримки Донецької обласної військово-цивільної адміністрації 40 дітей із території лінії розмежування поїдуть навчатися у Мюнхен. Водночас залишається необхідність у додатковому забезпеченні навчальних закладів інтерактивними дошками та автобусом для перевезення учнів. Перший заступник глави парламенту висловила сподівання, що зазначені питання врегулюють ще до початку навчального року. «Ми високо цінуємо вашу копітку роботу, — сказала І. Геращенко, — та зі свого боку докладемо всіх зусиль для забезпечення сприятливих умов для навчання нашої молоді».


Під час наради обговорювали й інші теми, зокрема, комунальні проблеми Авдіївки. Народні депутати також передали навчальні підручники та художню літературу військовослужбовцям та деяким шкільним бібліотекам у рамках благодійної акції «Бібліотечка для Донбасу», розпочатої українськими видавцями за ініціативи Державного комітету телебачення і радіомовлення України в 2014 році. Так, на прохання автора-видавця Валентини Кирилової передано книжки «NOMІNA. Україна. Сторінки родинного альбому» про біографії 158 українців, що стали знаковими в світовій історії.


Наприкінці поїздки парламентарії завітали до будинку культури Авдіївського коксохімічного заводу, де відбувся благодійний концерт українського музичного гурту «Мандри» з нагоди 26-ї річниці Незалежності України. Народні обранці та Перший заступник Голови Верховної Ради відвідали також позиції 72-ї бригади і передали необхідну гуманітарну допомогу.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото з Фейсбуку Ірини ГЕРАЩЕНКО.