Від військовослужбовців, які служать в зоні АТО, вже не раз доводилось чути зізнання, що вони з великим трепетом розглядають дитячі малюнки, які привозять їм волонтери чи надходять поштою.

Всі дитячі вироби служать для наших бійців свого роду оберегами.

 


На початку липня голова Луганської обласної державної адміністрації Юрій Гарбуз звернувся до населення регіону з такою пропозицією: нехай кожен зробить свій подарунок військовому, який служить в області, захищаючи суверенітет, незалежність і територіальну цілісність нашої країни. Ініціатива обласної акції була приурочена до Дня Незалежності й називалася «Зроби подарунок Захиснику Незалежності».


На заклик керівника області відгукнулася вся Луганщина, та найактивнішою, зрозуміло, була дітвора. До військових частин почали надходити подарунки від жителів різних вікових категорій — дітей, пенсіонерів, студентів, долучились до акції сільгоспвиробники та службовці, приєдналися волонтери, які постійно допомагають нашим бійцям на передовій. Ці подарунки часом були дуже зворушливі — дитячі малюнки та іграшки, солодощі, смішні дитячі вироби. Вони нагадували військовим про свій дім, дітей, мирне життя. Незвичайним подарунком для захисників незалежності України стали також пісенні та поетичні виступи тих, хто відвідує «Університет третього віку» Сватівського територіального центру соціального обслуговування.


Але найактивнішу участь в акції взяли жителі Кремінського району. Вихованці міської студії «Чудова майстерня» і дитячої художньої школи, наприклад, спочатку розробили моделі майбутніх патріотичних подарунків, а потім почали їх виготовляти. Це підкови-обереги, листівки, сувеніри із зображеннями козаків-запорожців та інші вироби.


Причому, як розповідає офіцер Групи військово-цивільного співробітництва в Сєверодонецьку Тетяна Сокора, багато жителів не просто передали подарунки військовим, а й заклали в сам процес їх передачі своєрідну ідею. Скажімо, один із жителів попросив передати свої обереги саме в день Павла і Петра, причому тим військовослужбовцям, які носять ці імена.


— Інший чоловік передав дві чайні кружки з символікою Кремінського району та попросив вручити їх двом друзям, — розповідає Тетяна. — Ідея така. Після закінчення служби бійці роз’їдуться по домівках, і кожен забере свою «бойову подругу», яка нагадуватиме про товариша. А коли друзі зустрінуться в мирному житті, то обов’язково візьмуть ці чашки, питимуть з них чай і згадуватимуть службу на Луганщині. А символіка на кружці нагадає їм, що вони служили в Кремінському районі. Іншого разу передали три ангелочки і просили вручити їх трьом медикам, які служать в АТО. А днями на прохання одного з жителів ми шукали серед особового складу іменинника, щоб передати йому пляшку шампанського, листівку і велику коробку цукерок. Ми знайшли таку людину, причому, як з’ясувалося, у бійця був ювілей — 30 років виповнилося. Він був дуже радий і вдячний.


Тетяна розповідає, що часом для виконання прохання людей доводиться провести велику роботу з пошуку конкретного адресата. Одна кремінська школярка, наприклад, виготовила панно «Жар-птиця» методом квілінгу і попросила передати свою роботу шкільному вчителю, який був мобілізований і служить у зоні бойових дій. Офіцери знайшли таку людину. Це директор однієї зі шкіл Черкаської області, який в свої вже немолоді роки був призваний на службу по мобілізації. Коли йому вручали подарунок, він не міг стримати своїх емоцій і розповів таку історію.


Ще на початку бойових дій на Донбасі він зі своїми учнями готували різні подарунки для українських бійців, щоб підняти їхній бойовий дух, показати, що їх люблять, про них пам’ятають, ними дорожать. А тепер, коли він сам отримав такий подарунок, то розуміє, як це зворушливо і важливо для бійців. Сьогодні вчитель-військовий шукає контакти цієї дівчинки, щоб поспілкуватися з нею хоча б по телефону і подякувати за таку увагу і турботу. Це дорогого варте. Наступного року директору школи, який був змушений одягти військову форму, виповниться 60 років, і він сподівається, що війна на той час закінчиться.


Військовим переважно передають обереги — ляльки-мотанки, хрестики, вишиті картини та ін. Видно, що люди вкладали в свої роботи всю душу, серце, найсвітліші думки. На них навіть дивитися приємно, не кажучи вже про те, щоб тримати в руках і милуватися.


Офіцери групи ЦВС ОТУ «Луганськ» уже передали військовослужбовцям на передову безліч подарунків, і хоча акція була приурочена до Дня Незалежності України, вона не закінчилася, а тільки набрала сили.


Р. S. Автор матеріалу не залишився осторонь цієї акції й також взяв у ній участь. Подарунок, зроблений своїми руками, попросив передати молодятам, які познайомилися на службі в зоні АТО і створили сім’ю за допомогою послуги «Шлюб за добу».

Луганська область.