На першому ярусі Великої Лаврської дзвіниці Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника на Спаса відбувся культурно-мистецький захід «Україно, всі ми діти твої!», присвячений 26-й річниці відновлення незалежності української держави. Захід презентували Міністерство культури, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Державна агенція промоції культури та Державна казначейська служба.

 


Знаковою подією культурно-мистецького заходу стало нагородження представниками Національного проекту «Книга рекордів України» Державної казначейської служби за впровадження Всеукраїнської акції «Вишивана моя Україна».


Вишита карта має стати не лише одним із символів єдності українського народу та нерозривної соборності її історичних земель, а й прикладом патріотизму, дружби, взаємодії та згуртованості. У кожний стібок, у кожний хрестик учасники акції вкладали всю свою любов до Батьківщини, мистецький досвід, душевне тепло і талант, що передавалися від покоління до покоління. Вишита карта нашої держави оздоблена орнаментами, характерними для кожного окремого регіону, державним символом — гербом України та голубом — птахом, що символізує мир. Протягом останнього року карту презентували в усіх областях України, а також в Антарктиді на станції «Академік Вернадський».


У межах заходу відбулося також відкриття експозиції художніх творів вітчизняних митців та митців української діаспори з Австрії, Білорусі, Естонії, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Росії, Румунії, Словаччини, Хорватії та Чехії, молодих художників, представників національних меншин — учасників Міжнародних мистецьких пленерів «Україно, моя Україно» і Всеукраїнських пленерів для творчої молоді національних меншин нашої країни. Кожен з учасників пленерів має власну творчу манеру, відчуття сучасності, однак усіх їх об’єднує належність до українського народу та любов до рідної землі.


Яскравим доповненням виставки стали гобелени із серії «Києве мій» заслуженого архітектора України, доктора архітектури, художника та музиканта Олега Слєпцова. Вокальною окрасою культурно-мистецького заходу став яскравий та захоплюючий виступ зразкового дитячого колективу — театру пісні «Ладоньки» (художній керівник — Світлана Садовенко).

Фото автора.