Із нагоди Дня Незалежності України (24 серпня) та Дня Державного Прапора (23 серпня) у Верховній Раді відбудуться урочистості. У рамках святкувань за участю Голови Верховної Ради Андрія Парубія презентуватимуть почесний портал, в обрамленні якого розміщено прапор Незалежності, внесений до сесійної зали 24 серпня 1991 року народними депутатами першого скликання. Також відкриється виставка «Шлях Держави. Символи відродження» з нагоди 25-річчя передачі владі України повноважень Державного центру Української Народної Республіки в екзилі.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, директор Музею УНР Олександр Кучерук, заступник Керівника Апарату Верховної Ради Микола Шевчук (справа наліво на передньому плані) під час робочої наради з приводу підготовки урочистостей у Верховній Раді до Дня Незалежності України і Дня Державного Прапора.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

В експозиції, яка започатковує Музей українського парламентаризму, представлено унікальні документи та артефакти української історії, що засвідчують багаторічні прагнення до незалежної вільної держави, пронесені кількома поколіннями українців — від періоду Української Народної Республіки до незалежної України. Влада УНР 1920 року змушена була покинути Батьківщину і понад 70 років продовжувала діяти в еміграції. 12 листопада 1920 року Рада Народних Міністрів схвалила Закон «Про тимчасове верховне управління та порядок законодавства в Українській Народній Республіці», що став основою діяльності Державного центру УНР. Державний центр об’єднував усі частини українських владних структур в еміграції — тривалий час це були Українська Національна Рада та Уряд Української Народної Республіки. Очолював ДЦ УНР президент. Перший був Симон Петлюра, а останній, п’ятий, — Микола Плав’юк.


Українська Народна Республіка в екзилі, Українська Національна Рада, Світовий Конгрес Вільних Українців — історії цих та інших органів влади й колегіальних об’єднань української еміграції засвідчують персональну відповідальність українців за долю власної країни та відновлення її незалежності.


Процес державотворчої спадкоємності від УНР до незалежної України завершився символічною передачею владних повноважень останнім президентом УНР в екзилі першому Президентові незалежної України 22 серпня 1992 року. Цього дня на урочистому засіданні Верховної Ради України в палаці «Україна» проголошено про завершення діяльності Державного центру УНР в еміграції. Наступного дня в Маріїнському палаці делегація ДЦ УНР урочисто передала символи влади українській владі — прапор, печатку та президентський клейнод.


Окрім цих унікальних експонатів, на виставці також презентуватимуть оригінальний лист за підписом Симона Петлюри — першого президента УНР у вигнанні, а також грамоту про складення повноважень Державним центром УНР, документи 1917—1921 років, архівні матеріали, періодику тих часів, фотографії, скульптурні зображення.


Окремий акцент експозиції — документи радянських спецслужб, як от донесення «Про засідання петлюрівської молоді в Польщі» під грифом «цілком таємно». Розсекречені матеріали свідчать, наскільки ретельно відстежувалося політичне й громадське життя українських емігрантів.


Під час виставки «Шлях Держави. Символи відродження» демонструватиметься документальна добірка на основі оригінальних кінохронік ключових моментів української історії ХХ століття та відеоцитати зі спогадів безпосередніх учасників подій 22 серпня 1992 року — Леоніда Кравчука та Левка Лук’яненка.


Матеріали для експозиції надано державними архівами України, Фундацією імені Олега Ольжича, Національним музеєм історії України.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.