Із нагоди відзначення 26-ї річниці Незалежності України по всій країні передбачено проведення низки державних, загальноміських та районних заходів. Вони будуть різнопланові як за тематикою, так і за жанрами — від інформаційних, наукових, освітніх, патріотично-виховних до культурно-мистецьких акцій та фестивалів.

 

Ще напередодні, 23 серпня, до Дня Державного прапора України, в Києві та інших містах, а також у дипустановах України відбудеться офіційна церемонія урочистого підняття державного стяга. У Києві, після того, як Президент України підніме Державний прапор, на Майдані Незалежності розпочнеться святковий концерт за участю провідних творчих колективів.


На жаль, святкування має присмак війни, тож і багато заходів буде так чи інакше приурочено па-м’яті та вшануванню тих, хто захищав або нині захищає наші рубежі.


Один із таких — церемонія покладання квітів до пам’ятників та місць поховання борців за незалежність країни, загиблих воїнів АТО та Героїв Небесної Сотні.


Також очікується цього дня проведення молебню за Україну релігійними громадами.


Однією з найурочистіших подій 24 серпні має стати парад військ та показ зразків озброєння і військової техніки Збройних Сил України. До слова, на парад уперше в історії України прибудуть військові представники цілої низки країн НАТО. Будуть парадні розрахунки від Великої Британії, Грузії, Канади, Литви, Молдови, Польщі та США.


Хрещатиком пройдуть знамениті групи Латвії, Румунії та Естонії. А загалом у параді візьмуть участь 231 іноземний військовий.


Тим часом на території від Майдану Незалежності до Європейської площі буде розгорнута виставка вітчизняної військової техніки. Приблизно третина експонатів абсолютно нові, заявляють організатори, які ще не демонстрували в Україні та які незабаром мають поповнити наше бойове озброєння на сході.


Спеціально до Дня незалежності України в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України відбудуться покази документального фільму «Крим. Як це було». У стрічці розповідається про солдатів, офіцерів і матросів, які стали безпосередніми свідками захоплення півострова.


Музичну складову урочистого заходу візьмуть на себе 500 музикантів зведеного оркестру.


А загалом у день 26-ї річниці незалежності на киян та гостей столиці чекає безліч цікавих заходів. Протягом дня на центральних вулицях і площах Києва відбуватимуться культурні та спортивні заходи. Уже стало доброю традицією проведення святкового забігу та параду вишиванок. Будуть вони і цього разу.


Масштабним обіцяє бути фестиваль традицій і здобутків українського народу «Пирогів патріа-фест» на території Національного музею народної архітектури та побуту України. Фестиваль триватиме аж три дні і на відвідувачів очікують реконструкції минулих часів України, виставки та демонстрації, майстерні та майстер-класи. Будуть також зоо-платформа та еко-платформа, а ще кухні народів України. Також посли іноземних держав і керівники міністерств України вестимуть діалог із громадянами на форум-платформах.


У Маріїнському парку столичні творчі колективи представлять свої номери, зокрема, передбачається, що виступлять колективи вірменської, угорської, кримськотатарської, литовської, грузинської громад та інші, а також відбудеться звітний концерт восьми міських муніципальних колективів. А в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбудуться ярмарок та виставка української вишивки і гончарного мистецтва.


Тим часом на Співочому полі можна побувати в Карпатських горах, в унікальній Наддніпрянщині чи помилуватися степовими візерунками Таврії. Тут із 19 серпня триває квітковий фестиваль «Українське. Своє. Особливе».

Загалом 200 тисяч квітів з іншими матеріалами сформували мапу України. Звісно, в День незалежності квіткове дійство супроводжуватиметься широкою культурно-розважальною програмою, в якій братимуть участь понад 600 виконавців та аматорських колективів.


У парку «Київська Русь» пройде ціла серія театралізованих постановок про події давньої української історії. Після вистав глядачі зможуть побачити княжих дружинників на бойових конях, які продемонструють кінний вишкіл, а також трюки верхи.


Святкові заходи відбуватимуться також у всіх районах столиці.