День Незалежності


Голова Верховної Ради Андрій Парубій взяв участь у заходах з нагоди святкування 26-ї річниці Незалежності України. Очільник парламенту схилив голову в молитві за нашу країну під час урочистого молебню «Молитва за Україну», який відбувся в Софійському соборі. Він також віддав шану героям Небесної Сотні й поклав квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському. Разом із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, керівництвом країни та представниками різних політичних сил Голова Верховної Ради Андрій Парубій оглянув Парад військ на Хрещатику. Урочистий марш приймав Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил Петро Порошенко.

 

Церемонія покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському з нагоди 26-ї річниці Незалежності України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Парад на Хрещатику з нагоди 26-ї річниці Незалежності України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Як повідомлялося напередодні, участь у цьогорічному військовому параді взяли керівники оборонних відомств і військовослужбовці збройних сил Великої Британії, Грузії, Естонії, Канади, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії та США. Під час заходу Петро Порошенко вручив орден «Золота Зірка» з присвоєнням звання Герой України лейтенанту Василю Тарасюку та рідним загиблого Євгена Лоскота. Затим глава держави вручив бойові прапори дев’ятьом командирам військових частин.


Рівень боєздатності українського війська значно підвищився, зауважив Президент у своєму виступі під час параду. Ми маємо чим захищатися і готові дати відсіч агресору в разі наступальних дій. «Я упевнений в нашій армії, — сказав він. — Вона є в найкращій формі, ніж будь-коли, і це оцінка європейських аналітичних центрів». Водночас глава держави акцентував увагу на тому, що попереду ще чимало роботи над тим, щоб набути повної сумісності вітчизняного війська зі стандартами НАТО. «Ми шукаємо та знаходимо асиметричні та ефективніші рішення, щоб у тривалій історичній перспективі стримувати російську армію — найбільшу в Європі та третю в світі», — підкреслив глава держави, наголосивши, що виходимо ми все-таки з «пріоритетів мирного дипломатичного політико-правового шляху повернення Донбасу та Криму».


Особливу увагу під час свого виступу Петро Порошенко звернув на визначну роль союзників у нашому протистоянні з агресором. Відтак, він високо оцінив присутність на параді керівників військових відомств іноземних держав. Однак основою надійного захисту нашої країни все ж назвав українських воїнів. «Погляньте на цей Майдан, — закликав очільник держави. — Не на трибуну, а на плац. Тут, перед вами справжня еліта українського суспільства, наші захисники і гаранти Незалежності». Найміцніше «залізо» в нашій армії, — сказав П. Порошенко, — це те, з якого зроблені наші воїни». На захист країни від російської агресії стали тисячі патріотів, нагадав він. Через шість хвиль мобілізації пройшло 200 тисяч наших співвітчизників. Майже 100 тисяч нині служать за контрактом, а 130 тисяч воїнів із бойовим досвідом зараховано до мобілізаційного резерву. Вони готові негайно повернутися в стрій, якщо виникне така потреба.


Глава держави закликав усіх присутніх на Параді військ «вклонитися кожній родині, яка втратила чоловіка, сина, матір чи доньку». Згадали під час заходу і героїв Іловайська. Усіх загиблих у новітній боротьбі за Незалежність, не лише військових, а й мирних мешканців, вшанували хвилиною мовчання.


Пізніше, після того, як військовий парад завершився, Хрещатиком пройшла «Хода нескорених». Акція, в якій беруть участь родичі загиблих у зоні проведення АТО, і ті, хто служив у добробатах, відбулася вже другій рік поспіль. Організатори заходу наголошують на тому, що проходить він «без політики, без агітації та без гасел». Попереду живого ланцюга крокували люди зі знімками тих, хто віддав життя в протистоянні з російськими окупантами. Учасники ходи закликали українців не зупинятися в своїй боротьбі, окрім цього, вони ставили собі за мету привернути увагу світу до того, що відбувається в нашій країні.


Свої привітання з нагоди Дня Незалежності нашої країни надіслали лідери багатьох країн. Так, на сайті глави держави опубліковано перелік держав, очільники яких висловили тверду прихильність зміцненню дружніх зв’язків із Україною, а також оголосили про наміри співпраці «на користь взаємного розвитку та добробуту». Серед них — Австралія, Швеція, Іран, Казахстан, Індія тощо. Особлива увага у передсвяткові та святкові дні була прикута до США. Так, у листі-вітанні на адресу Президента Петра Порошенка американський Президент Дональд Трамп пообіцяв і надалі «підтримувати прагнення України, а також докладати зусиль разом із європейськими та іншими однодумцями для відновлення суверенітету та територіальної цілісності України».


Урочистості в ці дні тривали не лише в центрі столиці, а й у кожному місті, селищі. Зокрема, до святкування Дня Прапора долучилися мешканці окупованого Росією кримського Севастополя. Тут під час флешмобу декілька десятків людей вийшли на набережну в синьо-жовтому одязі. На материковій Україні чи не найраніше відзначати день народження своєї країни почали в Ужгороді — о шостій ранку мешканці міста разом із заслуженим академічним Закарпатським народним хором зустріли схід сонця «Молитвою за Україну».


У Верховній Раді з нагоди цьогорічних святкувань відбулися оглядові екскурсії. Охочі побувати в стінах законодавчого органу влади могли зареєструватися он-лайн на офіційному парламентському сайті. Протягом двох днів у будинку під куполом побували понад чотири сотні осіб. Окрему екскурсійну групу сформували із іноземних громадян. До неї увійшли представники дипломатичних установ із Канади, Аргентини, Бельгії та багатьох інших країн.

ДОСЛІВНО

Президент Петро Порошенко:


— Понад десять тисяч життів на совісті Кремля. Повік не забудемо і не пробачимо ніколи. І нікому.


Вл. інф.