У День Державного Прапора України Голова Верховної Ради Андрій Парубій взяв участь у відкритті в стінах парламенту почесного порталу.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час відкриття почесного порталу Прапора Незалежності України.

 

На передньому плані: Ярослав Кендзьор, Іван Заєць, Микола Поровський під час відкриття почесного порталу Прапора Незалежності України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.


«Маю високу честь відкрити почесний портал, у якому тепер зберігатиметься наша державна реліквія — Прапор Незалежності — головний прапор країни», — сказав Андрій Парубій.


Глава парламенту зазначив: 26 років тому цей стяг був урочисто внесений у сесійний зал Верховної Ради, у тому числі присутніми сьогодні на церемонії народними депутатами першого скликання — Миколою Поровським, Іваном Зайцем, Ярославом Кендзьором, Ігорем Деркачем, Володимиром Крижанівським. У цей день було проголошено Незалежність України. Держава, за яку боролися покоління українців, була відновлена. Це була історична подія, котру очікували мільйони українців. І цей прапор у залі парламенту означив відновлення незалежної української держави.


Синьо-жовтий стяг — це святе знамено боротьби за незалежність України. Це символ тисячолітньої традиції українського державотворення.


У битвах на Синіх Водах, під Грюнвальдом та Оршею хоругви наших лицарів були синіх і золотих барв.


Під цим прапором боролися Українські січові стрільці, воїни армії Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки. 29 квітня 1918 року синьо-жовті прапори на своїх кораблях підняли моряки Чорноморського флоту в Криму. З цим прапором у руках давали відсіч загарбникам українські повстанці 20-х років на Наддніпрянщині, січовики Карпатської України та воїни Української повстанської армії.


Нинішнього року виповнюється 25 років повернення в Україну бойового прапора Третьої залізної дивізії армії УНР — малинового полотнища з вишитим синьо-жовтим прапором і гаслом: «За визволення України».


Як у давнину наші предки захищали від загарбників українську землю, так і сьогодні їхні спадкоємці, сучасні захисники України, жертовно боронять рідну Вітчизну від смертельного ворога — Росії. Як і сотні років тому, головним питанням для українців є захист і утвердження незалежної суверенної української держави. І саме за цим критерієм історією будуть оцінюватися наші час, життя і вчинки.


Український національний стяг завжди був прапором визволення нації, держави, і нині є знаменом визволення окупованих російським загарбником українських земель.


Синьо-жовтий прапор був, є і буде стягом української перемоги. З будівлі Верховної Ради, як і з нашого життя, зникли комуністичні тоталітарні символи. У наших домівках і стінах парламенту назавжди утверджується український дух.


«Віднині прапор незалежності — головний прапор країни, наша національна святиня, займе своє належне місце тут, на почесному місці у Верховній Раді України. Синьо-жовтий стяг — це символ гідності та єдності українців у всьому світі», — сказав Голова Верховної Ради.


Андрій Парубій привітав усіх з Днем Державного Прапора України.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.