Відновлення інфраструктурних об’єктів на сході України — ремонт доріг, зведення мостів та запуск радіотелевізійної передавальної станції — найкраща символічна відповідь російським танкам і градам.

Російська зброя не знищить українське слово і Україну. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко за результатами поїздки до Харківської та Луганської областей. Разом із нею на сході побувала заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марія Іонова у складі делегації на чолі з Президентом Петром Порошенком.

 

 

Під час перебування на Луганщині делегація взяла участь у запуску радіотелевізійної передавальної станції, яка забезпечить мовлення українських телеканалів та радіо, у тому числі й на тимчасово окупованій території (на знімку).


Як зауважила Ірина Геращенко, 134-метрова конструкція дасть змогу охопити сигналом міста і села в радіусі 60 кілометрів, що забезпечить трансляцію 12 українських телеканалів і чотирьох FM-станцій у прифронтових селах та на тимчасово непідконтрольних територіях. «А значить, окупантам буде важче брехати і задурювати людям голови», — зазначила вона.


Перший заступник глави парламенту повідомила, що Президент під час відкриття пообіцяв продовжити відновлення ретрансляторів на Донбасі, щоб «дійти з українським словом до кожної хати».


Також члени делегації взяли участь в урочистому відкритті Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру, який був започаткований ще у 1941 році. Цей театр призначався саме для бійців, котрі боронили рідну землю від фашистів та й сьогодні мають захищати Україну в гібридній війні проти Росії.


У цьому контексті Ірина Геращенко висловила вдячність керівнику Луганської обласної та військово-цивільної адміністрацій Юрію Гарбузу і його команді за колосальну роботу щодо відновлення Луганського обласного драматичного театру.


«Фінансування на цю реконструкцію було виділено Верховною Радою, яка направила на інфра-структурні об’єкти Луганщини додатковий мільярд», — нагадала вона.


Уповноважений Президента зауважила, що Луганський обласний театр було створено у 1941 році і приміщення колективу залишилося в окупованому Луганську, але частина трупи в 2014 році була евакуйована і почала нове життя в Сєверодонецьку.


У приміщенні театру, за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм Президент вручив нагороди найкращим працівникам Луганщини.


Перший заступник Голови Верховної Ради України також повідомила, що поза графіком відбулась поїздка Президента до Щастя, де він зустрівся з представниками місії СММ ОБСЄ, які здійснюють моніторинг безпекової ситуації в Станиці Луганській.


За її словами, три дні тому було створено перший цілодобовий спостережний пункт. «Саме на цілодобовій роботі місії наполягає Україна», — наголосила Ірина Геращенко.


На Харківщині делегація взяла участь у церемонії відкриття мосту через річку Сіверський Донець в Ізюмі, на трасі Харків—Чугуїв—Ізюм—Слов’янськ, та ознайомилася з перебігом виконання робіт із капітального ремонту автомобільної дороги М-03 Київ—Харків—Довжанський.


Загальна кошторисна вартість капітального ремонту мосту в Ізюмі через річку Сіверський Донець становить 22,8 мільйона гривень, з яких 13 мільйонів гривень — кошти Державного бюджету, 7 мільйонів гривень — гроші, отримані за рахунок митного експерименту і понад 2 мільйони гривень — кошти з місцевого бюджету.


На церемонії відкриття відремонтованого мосту через Сіверський Донець глава держави підкреслив: відновлення зазначених об’єктів стало можливе, зокрема, завдяки успішній реалізації експерименту, коли фінансування на будівництво спрямовувалося від перевиконання митних надходжень та завдяки програмі децентралізації.


Зазначалося, що цей експеримент вдало почав працювати у Львівській, Івано-Франківській, Одеській та інших областях. Це є гарним початком для відновлення всіх автомобільних шляхів в Україні.


Під час поїздки було проведено зустріч із головами Харківської обласної державної адміністрації Юлією Світличною, Донецької обласної державної адміністрації Павлом Жебрівським та Луганської обласної державної адміністрації Юрієм Гарбузом і обговорено питання завершення будівництва дороги до 20 жовтня 2017 року.


Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.