Останнім часом вартість автогазу стрімко зросла — з 10 гривень до 17 на деяких АЗС. Це питання виявилося настільки резонансним, що стало темою міжвідомчої наради в Кабінеті Міністрів, яка відбулась днями. А вчора під стінами СБУ з цього приводу відбувся пікет. Споживачі скрапленого газу небезпідставно підозрюють, що головною причиною такого стрибка цін стала змова кількох великих трейдерів — постачальників цього пального, які, використовуючи зв’язки у силових структурах, усунули конкурентів й тепер можуть диктувати власну цінову політику. 

 

Київ. Газова заправка. Ціна на скраплений газ зашкалює.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Під час наради Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив профільним міністерствам, Антимонопольному комітету, Державній фіскальній службі, правоохоронним органам розібратися із ситуацією на ринку скрапленого газу, визначити причини безконтрольного підвищення його ціни та вжити заходів щодо зниження вартості палива і підтримки конкуренції на ринку.


«Різке підвищення ціни на скраплений газ має всі ознаки змови. Ринок лихоманить. Це диверсія проти України. Ми маємо захистити внутрішнього споживача — рядових громадян», — закликав Володимир Гройсман.
Прем’єр-міністр підкреслив, що коливання ціни почалися не вчора, і про можливе ускладнення ситуації повідомляли ще навесні. «І що ми бачимо? Що люди були праві. Ситуація погіршується. Мені шкода, що Прем’єр-міністр має особисто проводити нараду і втручатися в ситуацію, щоб розібратися, в той час як у нас є спеціальні органи влади — зокрема Антимонопольний комітет», — обурився прем’єр.


Під час наради її учасники надали главі уряду інформацію про стан справ на ринку та визначили проблеми, які існують. Вони зазначали, що в Україні йде швидке нарощування споживання газу. За інформацією Державної фіскальної служби, за вісім місяців поточного року обсяг імпортованого газу збільшився на 70 тисяч тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року і перевищив 600 тисяч тонн.


Попри стрімке зростання ринку спостерігається брак інфраструктури для створення запасів палива. Водночас урядовці таки визнали, що протягом останнього року кількість трейдерів, що постачають скраплений газ з Російської Федерації, звідки надходить найбільша кількість цього виду палива, значно скоротилася. Усе це в сукупності й призвело до різкого збільшення ціни на автомобільний газ в період пікового попиту.


«Це є наслідок монополії. Наразі я вимагаю від АМКУ більш рішучих дій, а ще прошу всю інформацію — скільки було трейдерів, хто сьогодні працює на ринку, якими є джерела постачання палива — і цю статистику я покладу на стіл Президенту України», — зазначив В. Гройсман, інформує Урядовий портал.


За результатами наради Володимир Гройсман озвучив план подолання кризи. За його словами, перше завдання — протягом декількох тижнів стабілізувати ситуацію, щоб уже на 15 вересня отримати іншу цінову картинку на ринку скрапленого газу. «Я пропоную міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику скликати міжвідомчу комісію стосовно палива і напрацювати всі рішення з цього приводу. Віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона — порти, залізниця, митниця — прошу опрацювати максимально швидке проходження всіх процедур, включаючи перевалку та транспортування палива. І окремо — ДФС та поліція — проаналізувати прискіпливо всіх учасників ринку, особливо недобросовісних трейдерів. Також доручаю на рівні віце-прем’єр-міністрів за тиждень провести нараду і внести комплексну пропозицію щодо врегулювання ситуації», — підкреслив Прем’єр-міністр.