Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко (на знімку) звернувся до Головного управління Національної поліції в області з приводу пошкоджених територій у Рівненському природному заповіднику, що у Володимирецькому районі. Відповідну заяву з фото- та відеодоказами керівник області силовикам надіслав 28 серпня.

 


«Відпочиваючи на Білому озері, я провів оглядовий виїзд на територію Білоозерського лісництва. Там я побачив канави довжиною від 400 до 600 метрів, пристосовані для забезпечення водою мотопомп для нелегального видобутку бурштину (на знімку). Найбільша з канав — зовсім свіжа. Вона з’явилася буквально декілька тижнів тому, але з її допомогою вже не раз видобували бурштин. Підтвердженням цього є чимала ділянка поряд з явними ознаками роботи на ній мотопомп, — розповів Олексій Муляренко. — На місці можна було побачити свіжі сліди перебування людей: недопалене вогнище, залишки їжі та знищені дерева. За словами очевидців, у ніч з 26 на 27 серпня, а також до цього там працювала група невідомих осіб із двома мотопомпами».

 


Олексій Муляренко за допомогою GPS-навігатора зафіксував координати значних порушень земель через дії незаконних старателів.


Керівник області дав доручення Державній екологічній інспекції провести невідкладну позапланову перевірку за цим фактом і визначити шкоду, заподіяну державі та заповідним територіям.


А ще Олексій Муляренко вважає за необхідне підготувати звернення до Верховної Ради України, щоб вона якомога швидше прийняла закон щодо видобутку бурштину. Нагадаємо, що він уже в першому читанні був прийнятий парламентом, але чомусь далі цього справа не пішла. Тим часом тисячі гектарів у Рівненській, Волинській, Житомирській областях, де є поклади сонячного каменю, його копачі перетворили і перетворюють на місячні пейзажі.

 

Фото з місця події надано Олексієм МУЛЯРЕНКОМ.