Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав делегацію Світового Конгресу українців (СКУ) на чолі з президентом Євгеном Чолієм з 50-річчям створення організації. Він відзначив важливу роль української діаспори в питанні міжнародної підтримки України, зокрема, під час Революції Гідності та проведення АТО: «Діаспора багато зробила для становлення і утвердження України, вона забезпечувала міжнародну підтримку, а це дуже важливо для всього світового українства», — сказав глава парламенту.


Президент Світового Конгресу українців Євген Чолій наголосив, що українська діаспора і надалі підтримає Україну на шляху до Європейського Союзу. Він привітав очільника законодавчого органу з 26-ю річницею Незалежності України, а також із великими досягненнями в питанні євроінтеграції, зокрема, із завершенням процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і наданням безвізового режиму.

 

Марина Ярошевич — директор представництва СКУ в Брюсселі, Стефан Романів — генеральний секретар СКУ, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, президент CКУ Євген Чолій, Сергій Касянчук — директор представництва СКУ в Україні.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

«Думаю, це великі успіхи для країни на шляху євроінтеграції, — зауважив Є. Чолій. — Вітаю вас із ними і хочу запевнити, що асоційоване членство є тільки першим етапом до повноправного членства в Європейському Союзі», — зазначив президент СКУ. Він запевнив, що і конгрес, і українська діаспора повною мірою підтримуватимуть Україну, аби вона якнайшвидше стала повноправним членом ЄС.


Голова Верховної Ради зауважив, що, незважаючи на велику кількість скептиків євроінтеграційного процесу, ратифікація Угоди і отримання безвізу стали можливими, і це є важливим кроком. «Ми вже бачимо переваги безвізового режиму — тисячі українців могли ним скористатись», — сказав він і наголосив: це питання передусім — питання гідності й відчуття себе частиною Європи. «Це справді є важлива подія, — продовжив А. Парубій. — Можливо, не всі усвідомлюють її значення, але це важливий крок. Україна провела величезну роботу, але не менш важливу здійснила українська діаспора в усіх країнах, де ми потребували підтримки». Підписання угоди про вільну торгівлю з Канадою, за його словами, було б неможливе без підтримки потужної української діаспори в Канаді.


Учасники зустрічі обговорили також питання безпеки, роботи спостережних місій на Донбасі, напрацювання спільного плану дій для роботи з українським парламентом, торкнулися й питань визнання Голодомору геноцидом, активізації участі української діаспори в Міжнародних організаціях, таких як ПАЧЕС, ПАРЄ тощо.


Є. Чолій повідомив, що протягом наступних декількох місяців відбудуться конференції з нагоди відзначення 50-річчя створення організації в усіх країнах, де представлені українські громади. Він також поінформував, що в Брюсселі починає роботу ще одна місія Світового Конгресу на чолі з Мариною Ярошевич.


Президент Світового Конгресу висловив свою думку щодо необхідності напрацювання єдиного голосу України на міжнародній арені, під час участі в міжнародних форумах, особливо в умовах війни, «бо це питання стабільності держави». У відповідь Голова Верховної Ради зауважив, що значною мірою це питання політичної культури. Необхідно вести просвітницьку роботу, переконаний він, а вирішальним голосом у цьому може стати авторитет і досвід світових українських громад. «Знання і досвід, який ви маєте, важливий і достатній, щоб говорити і пояснювати нашим політикам», — сказав А. Парубій.


У зустрічі також взяли участь Генеральний Секретар СКУ Стефан Романів, президент Конгресу українців Канади Павло Град, директор представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук та директор представництва СКУ в Брюсселі Марина Ярошевич.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.