На законодавчому рівні необхідно врегулювати колізію, що виникла з процедурою обрання омбудсмена. Про це сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, один із співавторів законопроекту 7018-1 «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо порядку призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини)» Сергій Алєксєєв.

 

Він нагадав, що нова редакція Закону «Про Конституційний Суд» передбачає зміну процедури обрання омбудсмена з таємної на відкриту, проте тільки в Регламенті Верховної Ради. В Законі про «Уповноваженого Верховної Ради з прав людини» процедура обрання лишається таємною.


«Тож парламент, фактично, опинився в ситуації, коли обрання омбудсмена без порушення одного із цих законів неможливе. Тому спільно з колегами ми зареєстрували законопроект, що має виправити цю колізію та повернути процедуру таємного голосування в текст Регламенту Верховної Ради», — сказав він.


Сергій Алєксєєв зазначив, що аналогічну за змістом правку він пропонував ще під час підготовки Закону «Про Конституційний Суд» до другого читання, однак тоді вона, як і схожі правки інших народних депутатів, не знайшла підтримки. Тому тепер він сподівається на ухвалення зареєстрованого законопроекту, оскільки без зазначених змін Україна може опинитися в центрі міжнародного скандалу.


«Сподіваюсь, восени ми ухвалимо цей законопроект, інакше щодо процедури обрання Уповноваженого можуть виникнути питання міжнародних правозахисних організацій, а статус українського омбудсмена через запровадження відкритої процедури його обрання буде понижено», — пояснив народний депутат.